Muž nalazio klijente u BiH, žena im iz banke isplatila milionske iznose

Marija B.Š. (35), bivša bankarica, njezin suprug Šime Š. (39) i Ivica K. (46), vlasnik knjigovodstvenog servisa optuženi su za zlopotrebu povjerenja u privrednom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, a optužnicu je protiv njih podiglo Kantonalno državno tužilaštvo u Splitu.

Prema optužnici, Mariju B. Š., koja je radila kao ovlaštena i specijalizirana bankarica za fizičke osobe, koja je imala ovlasti da pripremi i realizira gotovinske kredite, tereti se da je od 7. marta 2019. do 23. augusta 2019. u Splitu, na nagovor svog supruga Šime Š. sebi i drugima za sada nepoznatim osobama odobrila nenamjenske kredite.

Riječ je bila o kreditima od 225.000 kuna, odnosno 30.000 eura koji su imali godišnju kamatnu stopu od 6,75 posto za kunske kredite i 6,25 posto za kredite u eurima, s rokom otplate od 120 jednakih mjesečnih anuiteta.

Klijente zainteresirane za takve kredite pronalazio je Šime Š. koji ih je slao u poslovnicu u kojoj je radila njegova supruga.

Ukupno joj je našao 40 takvih klijenata, kojima je ona onda odobrila nenamjenske kredite, iako je znala da te osobe ne zadovoljavaju uvjete za dobivanje kredita jer nisu bili klijenti banke niti su imali stalna mjesečna primanja u zadnjih šest mjeseci. Osim toga, među tim klijentima bilo je i onih koji su bili iz BiH te su u Hrvatskoj fiktivno prijavili prebivalište kako bi dobili kredit. Navedeni klijenti nisu uz zahtjev za kredit dostavljali izvješće o primicima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu i obračunske platne liste, pri čemu je dio dokumentacije lažno izrađen. A tu lažnu dokumentaciju u svom knjigovodstvenom servisu izradio je Ivica K.

Mirjanu B. Š. tereti se da je sve takve zahtjeve za kredite, u ukupnom iznosu od 8,9 miliona kuna, gotovo istoga dana pripremila za realizaciju neistinito prikazujući voditeljici poslovnice da su oni ispunili uvjete banke za odobravanje kredita, piše Večernji.hr

Kada je voditeljica poslovnice odobrila isplatu kredita, Mirjana B. Š. bi ih isplatila tako da je dio novca isplaćivala klijentima, dok je preostali za sada neutvrđeni iznos neosnovano zadržavala za sebe i druge za sada nepoznate osobe. Optužena je i da je u cilju prikrivanja onog što je radila otplaćivala samo prve rate kredita.

Tako je ukupno platila 311.615 kuna, dok je banka ukupno oštećena za 8,6 miliona kuna, odnosno 40 kredita koji su isplaćeni.  /Izvor:  Radio Sarajevo/

Ostavite komentar