Naslovnica Zanimljivosti “OTVORILA JE ČELJUSTI, GLEDALA SAM JOJ U GRLO” Devojka jedva preživela napad...

“OTVORILA JE ČELJUSTI, GLEDALA SAM JOJ U GRLO” Devojka jedva preživela napad ajkule, sada šokira odlukom koju je donela!

177
0

“OTVORILA JE ČELJUSTI, GLEDALA SAM JOJ U GRLO” Devojka jedva preživela napad ajkule, sada šokira odlukom koju je donela!

“Došla je odjednom iz dubine, velikom brzinom”, kaže Lisa

Lisa Mondi je inspiraciju da postane aktivista, kako bi zaštitila ajkule, dobila posle bliskog susreta sa ovim predatorom, koji ju je umalo koštao života. Pre deset godina, Lisa Mondi iz Port Stivensa u Australiji, napadnuta je dok je surfovala na dasci u blizini obale Džimis, prenosi “RTS”.

Pala je s daske u vodu, kada je na nju nasrnula ajkula dugačka oko četiri metra. Lisa se tog iskustva i dalje jasno seća, kako kaže – “kao da je bilo juče”.

– Došla je odjednom iz dubine, velikom brzinom. Moja ruka bila joj je odmah uz glavu. Otvorila je čeljusti, u suštini gledala sam joj u grlo – ispričala je Lisa.

 – Pošto me je zgrabila, nastavila je da pliva sa mojom rukom u zubima, povela me je sa sobom – rekla je Lisa.

Ipak, u trenutku kada je “stisak popustio”, Lisa je uspela da pobegne i ispliva na površinu vode. U akciji spasavanja učestvovao je i helikopter kojim je prevezena u bolnicu Džon Hanter.

 Provela je čak 16 sati na operaciji. Sećanja na stravični napad i iskustvo blizine smrti, i dalje je prate. Tu su i fizičke posledice. Lisa Mondi još nema punu funkciju leve ruke i ima ožiljke na licu, vratu i nadlaktici.

Nakon što je pretrpela takvu životnu traumu, poslednje što biste pomislili je da bi Lisa počela da radi na zaštiti vrste životinja koja ju je napala. Lisa je to upravo i učinila i danas je aktivista “u misiji spasavanja morskih pasa”.

Mreže koje se postavljaju kao zaštita za kupače na plažama širom Australije svake godine ubiju na stotine morskih životinja, uključujući i ugrožene vrste. Lisa upravo lobira protiv takvih mera i bori se protiv lova velikih belih ajkula, koje u većini primorskih zemalja imaju status zaštićene životinje.

Nedavno se u toj misiji, udružila sa morskim biologom iz Njukasla Robom Kararom, koji je dizajnirao maskirno odelo za plivanje i dasku za surfovanje, kako bi kupači i surferi bili manje uočljivi u vodi, i kako bi ih ajkule teže videle.

Na dan obeležavanja desete godišnjice napada, Lisa je sebi poklonila tetovažu i to u vidu – ajkule. Kaže da se oseća srećnom što je ostala živa i da je iz traumatičnog iskustva uspela da izvuče nešto pozitivno, a to je upravo borba za zaštitu ove jedinstvene životinje.

Velika bela ajkula može biti duga i više od šest metara, a njen životni vek se procenjuje na oko 70 godina. Nema neprijatelja u prirodi, osim orke (kita ubice). Može da pliva i na dubinama od 1.200 metara. Pored riba i delfina, voli da lovi i foke, vidre, ptice…/Izvor: srbijadanas.com/

Prethodni članakImam 65 godina i samo sam par puta otišla doktoru! Kako sam to postigla? Uzimala sam OVO 3 puta sedmično!
Sljedeći članakKako je rođena Bišćanka ostvarila američki san