10 izgubljenih svijetova: Za njih malo ko zna, a nevjerovatni su (VIDEO)

Ova su područja naše Zemlje slabo istražena, a domaćin su raznih neobičnih životinjskih vrsta, izgledaju prekrasno i ekosistemi su sami za sebe. Otkrijte ih!

Mnogi misle kako naš planet nema više tajni, no čarolija i ljepota Zemlje je upravo u tome da su najneobičnija mjesta teško dostupna, odvojena i skrivena od znatiželjnih pogleda i ljudi koji bi ih svojim djelovanjem mogli uništiti. Mnogi pretpostavljaju da su oni ostaci nekih starih, izgubljenih svjetova koji su nekada postojali na Zemlji. Donosimo pregled deset takvih mjesta:

10. Okrug Mellville, Australija

Smješten na divovskoj kamenitoj ploči na poluostrvu Cape York u Queenslandu, ovo nevjerovatno mjesto su biolozi otkrili tek 2013. g. u prašumi. Do njega je moguće doći jedino helikopterom, a domaćin je rijetkim životinjskim vrstama, poput guštera roda Gecko koji imitira oblik lista.

9. Sima Humboldt, Venezuela

Smješteno na tepuiju, odnosno stijenama sastavljenim od kvarcnog pješčenjaka sa strmim liticama i potpuno ravnim vrhovima na kojima se nalaze šume, ovo je mjesto dom nekih nevjerovatnih životinjskih vrsta. Na nadmorskoj visini od 3500 metara Sima Martel i Sima Humpboldt zapravo su dvije ogromne rupe u tepuiju, otkrivene tek 1961. g. Sima Humpboldt je toliko velika da na svom dnu ima vlastiti ekossistem. U njemu se nalaze endemične vrste biljaka koje čovjek nikad prije nije upoznao. Lokalno stanovništvo to mjesto smatra mističnim, pa čak i zlim te ga izbjegavaju.

8. Greben Istočna Scotia

Ovaj je greben na dubini od 2400 metara ispod nivoa mora otkriven tek 2012. g. Ima jedinstveni morski bitop koji se prostire na dnu Južnog polarnog okeana. Njega zagrijavaju neobične morske struje zbog čega temperatura doseže do 382 Celzijusa te tamo postoje masovne kolonije nepoznatih vrsta kojima odgovara mračan i topli okoliš. Najčešće je riječ o albino vrstama, poput hobotnica ili pak jastoga koji se služi vlastitim dlakama kako bi uzgojio bakterije koje su mu potrebne da bi detoksicirao otrovnu vodu.

7. Visoravan Highlands, Filipini

Tokom ekspedicije na Filipinima 2007.g, istraživači su pronašli izolovano područje na ostrvu Palawan. Grupa botaničara je otkrila neobičnu floru koja se nalazi na samom vrhu planina Victoria i Sagpaw. Ona izgleda poput ostataka nekog starog svijeta koji je postojao na Zemlji, a uključuje i brojne egzotične vrste koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje, poput biljaka mesožderki toliko velikih da se hrane glodavcima i malim majmunima.

6. Krater Bosavi, Papua Nova Gvineja

Krater dubok jedan kilometar domaćin je ekosistema koji je potpuno izolovan od svijeta – budući da se stožac vulkana urušio tokom posljednje erupcije koja je bila prije otprilike 200 000 godina. Istraživači su ga posjetili u 2009. g. te snimili BBC-ev dokumentarac koji su nazvali “Izgubljena zemlja vulkana”. Otkrili su preko 40 do tada nepoznatih vrsta, poput divovskog pacova dugog 82 cm.

5. Špilja Movilla, Rumunija

Slučajno otkrivena 1986. g nakon kopanja 30 metara u dubinu stijene kako bi se izgradila geotermička električna centrala, pronađena je špilja potpuno odsječena od svijeta barem 5, 5 miliona godina. Naučnici koji su došli do dna bili su zapanjeni podzemnim ekosistemom koji opstaje uprkos nedostatku svjetlosti i kiseonika, već se temelji na hidrogen sulfidu i ugljen dioksidu. Preostali oblici života u špilji su se uspjeli prilagoditi na te uslove te su nakon miliona godina provedenih u zarobljeništvu mračnog svijeta u svojim mutiranim oblicima uspjeli ugledati svjetlo dana. U tom su procesu postali prozirna endemska stvorenja špilje, oslanjajući se na hemosintezu umjesto fotosintezu.

4. Planina Roraima

Planina koja se nalazi na graničnom području između Venezuele i Brazila. Ta je formacija stara oko dvije milijarde godina. To je područje jako nedostupno zbog strmih i visokih bočnih stijena, što je oduvijek privlačilo avanturiste. Oni koji su se uspjeli popeti pričali su o “ostrvu u oblacima”, a navodno je to mjesto inspirisalo Arthura Conana Doylea da napiše “Izgubljeni svijet”. Nalazi se na visini od 2800 metara i opisuje se kao zemlja ispala iz noćnih mora, bogata neobičnim vrstama i prekrasnim pejzažima gdje kiši gotovo svaki dan.

3. Brazda Challenger, zapadni Pacifik

Duboka oko 2,550 metara km i u prosjeku široka oko 69 km, ova brazda je poznata po neobičnom ekosistemu i podzemnim strujama koje izbacuju tečni ugljen dioksid. Taj okoliš s ekstremnim uslovima  sadrži neobične oblike života koji su se prilagodili na pritisak hiljadu puta jači nego onaj na površini mora, poput gigantskih ameba te jednoćelijskih organizama koje obično promatramo pod mikroskopom, a tamo imaju veličinu od oko 10 cm. To je mjesto posjećeno svega četiri puta u ljudskoj istoriji te ostaje jedno od najmisterioznijih područja svijeta.

2. Špilja Son Doong, Vijetnam

Otkrivena je 1991.g. pukom slučajnošću – lokalac je pao kroz pukotinu u gustoj džungli Phong Nha-Ke Bang Nacionalnog parka. Inače je to područje lokalno stanovništvo izbjegavalo zbog navodnih glasnih i zastrašujućih zvukova te rike koja dolazi iz špilje. Prvi je put istražena 2009. g. i smatra se jednom od najvećih špilja na svijetu – široka oko 200 metara i visoka oko 150. U njoj su pronađeni ostaci gigantske drevne crkve. Špilja ima vlastitu unutarnju šumu, pa i rijeku koja protiče njom.

1. Jezero Vostok, Antarktika

Jedno od najvećih jezera na svijetu, ono je veličine jezera Ontario no dvostruko dublje. Odvojeno je od ostatka svijeta ledenim slojem debelim oko četiri kilometra proteklih 15 miliona godina. Ispod tog nevjerovatnog sloja leda leži nepristupačan “sveti gral” za naučnike, što su i potvrdili uzroci doneseni na površinu, a uključuju i nepoznati DNK sastav organizama. /Izvor: magazin.ba/

Ostavite komentar