Pročitajte kako je uhapšen nečasni policajac Karabegović koji je u USK prodavao drogu

Nedavno je uhapšen nečasni policajac Amir Karabegović koji je skriven iza uniforme prodavao drogu, ukaljavši na taj način ugled svojih poštenih kolega koji već nekoliko godina danonoćno trpe strahovit pritisak zbog priliva ilegalnih migranata i pandemije koronavirusa.

O ovoj policijskoj operaciji odlučio je javno progovirit Komesar Mujo Koričić, kako izjavljuje za ovu operaciju su znale samo tri osobe.

Osumnjičeni progovorio
– “To je predmet koji sam lično vodio. Uključio sam dva istražitelja i tužiteljicu. Istraga se otvorila kada smo dobili informaciju od policijskog informanta da je policajac u kontaktu s jednom osobom koju smo mi kriminalistički obrađivali, a koja je diler narkotika. Upravo nam je taj diler dao informaciju. Isprva sam to s rezervom uzeo iz razloga što uvijek postoji mogućnost da osoba iz kriminalnog miljea ima motiv da se osveti policajcu zbog istrage. Informantu smo dali određene smjernice da bi provjerili da li je njegova priča istinita. Kada su se informacije poklopile shvatili smo da se radi o jako ozbiljnom slučaju” – pojasnio je Koričić.

Komesar je nakon toga pripremio tajni operativni plan da bi se policajac uhvatio na djelu.

– Imao sam vlastitu procjenu da ga određeno vrijeme ne diramo. Ipak je on bio inspektor za droge i lakše je bilo da ga pratimo i ne srljamo da se istraga ne ugrozi. Kada smo došli do finiša došla je do izražaja slaba tehnička opremljenost MUP-a USK, jer nemamo opremu za posebne istražne radnje odnosno snimanje razgovora. Bez toga nema simultanog otkupa i prikrivenog istražitelja. Taj postupak mora biti proveden tačno onako kako Zakon o krivičinom postupku propisuje da bi ga sud prihvatio tokom dokazivanja – kaže Koričić.

On se u dogovoru s Tužilaštvom USK obratio istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) s obzirom da su oni jako opremljeni.

Prikriveni istražitelj
-Imali su ozvučenog prikrivenog istražitelja, jer ako to nema snimljeno onda je to naša riječ protiv njegove. Kada se to zabilježi onda je to zakonit dokaz koji se ne može osporavati. Uglavnom uhvaćen je prilikom primopredaje droge. Sada se istražuje od koga je policajac nabavljao drogu. Ovaj kriminalac mu je bio prvi kontakt, a Tužilaštvo USK i SIPA traže od koga je nabavljao drogu – izjavljuje Komesar Mujo Koričić.

Komesar je naglasio kako nedostaje pomoć ostatka države Upravi policije USK u borbi protiv priliva novih ilegalnih migranata.

– Sve to ide sporo i traljavo. Oni koji trebaju upravljati migrantskom krizom to ne čine. I dalje nam nedostaje 130 policijskih službenika, jer su 52. invalidi. Na dnevnoj osnovi imamo 60 do 90 ljudi na bolovanju. To je kontinuitet koji se ne smanjuje već godinu. Kada se to podjeli na jedinice, odnosno četverobrigadni sistem dođemo do podatka da se raspolaže s mizernim brojem policijskih službenika. Policajci bi poslije smjene trebali odmarati 12 sati, ali to je sada mnogo manje zbog obima posla. Uvijek ima vanrednih aktivnost, osim migranata imamo i svoje redovne policijske poslove na koje se mora stići – izjavio  je Koričić.

Navodi da uvijek ima pojačanih akcija i nepredviđenih situacija, tako da je teško reći koliko koliko krajiški policajci odmaraju, ali da je to svakako manje nego ranijih godina.

Što se tiče korone i otežanog rada Komesar izjavljuje da nije bilo težih slučajeva u Upravi policije USK.

Bilo je karantena i izolacija ali to se dešavalo samo kada se bude u kontaktu sa zaraženom osobom iz porodice. Izvor:  cazin.net

Ostavite komentar