Naslovnica Zanimljivosti Koliko košta sat vožnje Titovog skupcjenog Kadilaka

Koliko košta sat vožnje Titovog skupcjenog Kadilaka

293
0

Koliko košta sat vožnje Titovog skupcjenog Kadilaka

Poklonili mu ga jugoslovenski iseljenici

Službena ljetnja rezidencija Josipa Broza Tita tri decenije bila je na Brionskim ostrvima u Istri. Jedna od atrakcija Briona je tamno-zeleni Kadilak, koji su Titu poklonili jugoslovenski iseljenici iz Kanade 1953. godine.

Titov kabriolet dugačak je 560 centimetara, širok 200 centimetara, ima motor zapremine 5.000 kubnih centimetara, snage 260 KS i osam cilindara, i – u odličnom je stanju.

Doživotni predsjednik Jugoslavije u njemu je, do 1979. godine, po Brionima vozio brojne državnike poput egipatskog predsjednika Abdela Nasera, indijsku premijerku Indiru Gandi (Gandhi), ali i glumačke zvijezde Sofiju Loren, Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) i Ričarda Bartona (Richard Burton).

U sadašnjem Nacionalnom parku Brioni, Titov Kadilak može se iznajmiti za vožnju po ostrvu. Sat najma Brozovog oldtajmera staje 10.000 kuna (1.350) eura.

Posljednja poznata ličnost iz svetskog džet-seta koja je iznajmila raritetni automobil je američka glumica Salma Hajek (Hayek) koja je snimala film u Hrvatskoj prije dve godine /Izvor:  Avaz/cazin.net/

Prethodni članakPress sindikata obrazovanja: Ko je prioritet, a ko privilegiran u vakcinisanju?
Sljedeći članakPreminula sestra Indi i Edite Aradinović: Za sobom je ostavila kćerkicu!