Još jedna žrtva policijskog nasilja u SAD: Preminuo 26-godišnji Latinoamerikanac

U saveznoj američkoj državi California preminuo je 26-godišnji muškarac latinoameričkog porijekla, koji je izgubio svijest tokom policijskog privođenja.

Policijska uprava Alameda je na zahtjev porodice osobe, identificirane kao Mario Arenales Gonzales, i njihovog advokata objavila snimke incidenta koji se dogodio 19. aprila.

Na snimcima se može vidjeti da su tri policajca došla do Gonzalesa koji se nalazio u parku, gdje su mu vezali ruke lisicama s leđa, a potom ga položili licem prema zemlji. Nakon pet minuta Gonzales je ostao bez pokreta, potom su policajci počeli raditi mu masažu srca.

Na mjesto incidenta stigla je i ekipa hitne pomoći, Gonzales je prebačen u bolnicu no potvrđeno je da je preminuo.

U saopćenju iz policije u Alamedi objavljenom na dan incidenta navedeno je da je došlo do fizičkog obračuna dok je policija privodila osobu za koju se sumnja da je učestvovala u krađi a koja je bila pod uticajem alkohola. Navedeno je da je policija intervenisala u “hitnoj medicinskoj situaciji osumnjičenog”.

Advokatica porodice Gonzales Julia Sherwin izjavila je kako je na Gonzalesu upotrijebljena nepotrebna prekomjerna sila, iako nije predstavljao prijetnju. Poručila je da je i policijsko saopćenje bilo netačno.

“Gonzalesova smrt mogla se u potpunosti izbjeći. Kazna za pijanog muškarca u parku nije smrt”, kazala je ona.

Na konferenciji za novinare govorio je i brat stradalog Gerardo Gonzales.

“Sve što smo vidjeli u video zapisu bilo je nepotrebno i neprofesionalno. Policija je ubila mog brata kao što je ubila Georgea Floyda”, rekao je Gonzales.

O slučaju je pokrenuta istraga.

Afroamerikanac George Floyd je u maju 2020. godine uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara. Policajci su mu klečali na vratu, a on ih je tokom devet minuta molio da mu omoguće da diše.

Floyd je preminuo od posljedica brutalnog pokušaja hapšenja, a taj incident je pokrenuo val antirasističkih protesta širom SAD-a i svijeta. /Izvor:  N1/cazin.net/

Ostavite komentar