Naslovnica Zanimljivosti DW / BiH treća zemlja u svijetu po odlasku medicinskih radnika u...

DW / BiH treća zemlja u svijetu po odlasku medicinskih radnika u Njemačku

68
0

DW / BiH treća zemlja u svijetu po odlasku medicinskih radnika u Njemačku

Bosna i Hercegovina je treća na svijetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku. Broj odlazaka medicinara iz BiH nastavljen je i čak se povećao tokom pandemije, piše DW.

I za vrijeme pandemije Njemačka je zaposlila dodatne strane medicinske radnike. To se ispostavilo nakon što je njemačka Vlada odgovorila na zvanično pitanje poslaničkog kluba Ljevice, a navodi „Redakciona mreža Njemačke“.

Prema tim podacima, prošle godine je u okviru Programa „Triple-Win” njemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara. Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Ukupni porast broja u odnosu na godinu prije toga iznosi 30 procenata.

Poslije obavljanja svih formalnosti, u Njemačku su onda tokom protekle godine došle 593 osobe. Godine 2019. bilo ih je manje – ukupno 453. Na osnovu tog programa je od 2016. godine u Njemačku došlo 2.813 stranaca. Najvažnija zemlja-porijekla tih stručnih radnika jesu Filipini. Iz te azijske ostrvske zemlje potiče 1.294 radnika u oblasti medicinske njege. Sljedeća na listi je Srbija sa 759 medicinskih sestara i tehničara, potom Bosna i Hercegovina sa 644, Vijetnam sa 84 i Tunis sa 32 osobe, piše DW.

Opozicija kritikuje ministra zdravlja
Ljevica je u Bundestagu žestoko kritikovala ministra zdravlja Jensa Špana, jer je, prema riječima Pije Cimerman iz te opozicione stranke, njemačka Vlada odbila da preduzme i najmanji korak u pravcu solidarnog finansiranja ove oblasti medicine. Time je, kako kaže Cimerman, Vlada takođe blokirala finansijske pretpostavke za bolje dohotke i za sve koji njeguju starije osobe, a povećanje njihovih plata je odavno neophodno.

„Umjesto toga, ona crpi sve raspoložive mogućnosti da vrbuje kvalifikovane radnike iz inostranstva, a tamo sada nedostaju upravo ti kadrovi u suzbijanju pandemije“, kaže Pija Cimerman.

Njemačka Savezna agencija za rad na svom sajtu pokušava da opovrgne te tvrdnje. Tamo je napisano da se prilikom dovođenja radnika iz inostranstva orijentiše prema kodeksu ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije u oblasti regrutovanja medicinskog osoblja. Na sajtu njemačke Savezne agencije za rad tvrdi se da se medicinsko osoblje dovodi samo iz takvih zemalja u kojima postoji višak medicinskog kadra, piše DW. /Izvor: radiosarajevo.ba/

Prethodni članakTuga u BiH: Preminula Duja Milanović Đurić, majka dvoje djece
Sljedeći članakFB / Memić: Koliko god moja borba bude trajala, ja Dženana neću na ovom svijetu vidjeti