Za šta nam sve može koristiti limun

Dobro je poznato da je limun voćka bogata vitaminom C, neizostavna kad bolujemo od prehlade ili gripa. Ali, limun u domaćinstvu možemo koristiti na mnogo interesantnih načina.

Dekoracija stola
Ukoliko pred svečanu večeru nemate nikakvu dekoraciju za sto, a prekasno je da odete do cvjećare, limun će vam biti više nego od koristi. Jednostavno, uzmite veću staklenu posudu ili stalak za tortu i na nju poslažite što više limunova, po mogućnosti sa lišćem.

Ako limunu dodate i nekoliko oraha, lješnika ili badema, ugođaj će biti potpun, a vaš sto će blistati.

Limun kao izbjeljivač veša
Sa ovim otkrićem slobodno možete zaboraviti na upotrebu štetnih izbjeljivača belog veša. Da biste vešu vratili svježinu i bjelinu jednostavno svakom pranju dodajte ¼ ili ½ šolje svježeg limunovog soka i bićete iznenađeni rezultatima, verujte nam na riječ.

Lijek za bolno grlo
Donosimo vam prirodni, veoma delotvoran lijek za bolno grlo za koji do sad možda niste čuli. Sve što treba da uradite jeste da limun prerežete na pola i polovice limuna malo prepečete iznad plamenika na plinskom šporetu ili na ringli električnog šporeta, sve dok kora ne postane zlatno smeđa.

Ostavite limun da se ohladi, zatim iscjedite sok i pomješajte ga sa kašičicom meda i pijte,

Posvjetljivač kose
Ako želite svjetlije pramenove u kosi nije vam potreban skupi odlazak do frizerskog salona, sve što vam treba jeste „čudotvorni“ limun.

Iscjedite dva limuna u malo vode i ostavite da stoji sat vremena. Tekućinu procjedite i ulijte u sprej bocu. Ovom otopinom poprskajte kosu prije pranja i ostavite da djeluje pola sata pa perite kao i obično.

Očistite ribež limunom
Ako imate problema sa čišćenjem ribeža nakon što ste ribali sir ili neku drugu ljepljivu hranu, jednostavno sa obje strane ribeža pređite nekoliko puta limunom presečenim na pola. Kasnije samo isperite pod mlazom vode i to je to.

Još nekoliko korisnih savjeta
Ako na vašoj zabavi ne želite svuda po kući skupljati čačkalice koje su upotrebljavali vaši gosti na svaki pladanj sa mezom stavite po jedan limun na kome ste okačili malu etiketu na kojoj piše da je to mjesto za čačkalice.

Limunom, takođe možete izvući mirise koji su se nakupili na vašim daskama za sječenje mesa i povrća. Jednostavno ih premažite polovicama limuna i isperite pod hladnom vodom.

Da biste iz limuna izvukli što više soka i da biste ga što lakše iscjedili, prije cjeđenja ga stavite u mikrotalasnu rernu na 20 sekundi.

I za sami kraj da vas podsjetimo da ćete jabuke i kruške koje ste narezali spriječiti da potamne tako što ćete ih premazati limunovim sokom. /Izvor: magazin.ba/

Ostavite komentar