Naslovnica Zanimljivosti UŽASAVAJUĆI PRIZOR: Probudilo se najveće leglo zmija na svijetu (VIDEO)

UŽASAVAJUĆI PRIZOR: Probudilo se najveće leglo zmija na svijetu (VIDEO)

173
0

UŽASAVAJUĆI PRIZOR: Probudilo se najveće leglo zmija na svijetu (VIDEO)

Na hiljade zmija probudilo se nakon zimske hibernacije koja je trajala osam mjeseci.

Svake godine u proljeće zmije podvezice u kanadskoj provinciji Manitoba imaju jedan nesvakidašnji ritual. Hiljade njih izlazi iz jama u posljednjoj sedmici aprila, a najviše ih bude u drugoj sedmici maja. Razlog zbog kog izlaze je – parenje.

Kao i sve zmije, i podvezice u zimskim mjesecima hiberniraju i ne izlaze osam mjeseci. One se smještaju u pravom lavirintu podzemnih tunela. Ipak, nema dovoljno mjesta, pa tako mnoge završe u prostoru ne većem od prosječne dnevne sobe. Kad dođe proljeće, doslovno idu jedna preko druge kako bi izašle na površinu, a ti prizori često nisu ugodni.

Kad dođe vrijeme parenja mužjaci besomučno traže ženke s kojima će se pariti. Ipak, pošto ih ima gomila, za mnoge od njih ovaj poduhvat je nemoguća misija. Pri tome im ne pomaže ni činjenica da je odnos mužjaka i ženki 10.000 na prema 1.

Jedna ženka ima i do pedeset mladih. Mužjaci brže izlaze napolje, puno prije ženki kojima je potrebno i do par sedmica. U svoje se rupe vraćaju u septembru. /Izvor: magazin.ba/

Prethodni članak(VIDEO) HAJDEMO U PLANINE JER TAMO NEMA ZIME: Golišave devojke i mladići se u kupaćim kostimama skijali!
Sljedeći članakDjevojka iz Velike Kladuše prijavila silovanje: Prenoćila kod prijateljice, ujutro u krevetu zatekla poznanika