Naslovnica Zanimljivosti ‘Povratnici’ u Sloveniju samo uz negativan PCR test napravljen u zemljama EU!

‘Povratnici’ u Sloveniju samo uz negativan PCR test napravljen u zemljama EU!

69
0

‘Povratnici’ u Sloveniju samo uz negativan PCR test napravljen u zemljama EU!

Nakon što je slovenski Ustavni sud privremeno suspendirao primjenu vladine odluke o zabrani putovanja u zemlje s “crvene”, rizične epidemiološke liste, oni koji se vraćaju u Sloveniju s takvih putovanja morat će na granici pokazati negativan PCR test na koronavirus.

Na konferenciji za novinare je kazala epidemiologinja Mateja Logar iz vladinog savjetodavnog tima, da je stručni tim predlagao da se za osobe koje ulaze u Sloveniju pri ulasku u državu na granici odredi karantena koju bi nakon određenog vremena mogli prekinuti uz negativan PCR test.

No, vlada se odlučila za strože rješenje, po kojem će te osobe moći u Sloveniju ući samo uz predočenje negativnog PCR testa na koronavirus, a priznavat će se samo testovi napravljeni u nekoj od članica Europske unije.

U Sloveniji u nedjelju završava 11-dnevni lockout tijekom kojega je zbog rasta epidemije bio zaustavljen veći dio društvenih i dio gospodarskih aktivnosti.

Kako je u petak na konferenciji za novinare kazao ministar zdravstva Janez Poklukar, taj potez je bio dobar i uspješan, pa će idućeg tjedna biti opet otvoreno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama.

Također i dio sportskih i rekreativnih aktivnosti, opet će raditi automehaničari, frizerski saloni i trgovine. Nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, gdje nije moguće držati dvometarski razmak bit će i dalje obvezna mjera, no ponovo će se otvoriti muzeji i knjižnice, dosta servisa i trgovina, skijališta za one koji su testirani, a obnavljaju se i treninzi za mlađe sportaše.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), trenutno prosječni broj novozaraženih u jednom danu iznosi 932. Visoka je i incidencija na nacionalnoj razini, no lockout je bio uspješan i smanjio širenje virusa, premda se idućih nekoliko tjedana broj novih zaraza neće posebno smanjivati.

Ambicija epidemiologa i slovenske vlade je da se do kraja mjeseca cijepe i imuniziraju na covid-19 svi stariji od 60 godina, dok je populacije starija od 80 godina praktički već skoro u cjelini cijepljena. /Izvor: Cazin.net/

Prethodni članakOvako izgleda neradni dan Draška Stanivukovića: Jaše konja kojeg je platio 45.000 maraka…
Sljedeći članakSMRTNI SLUČAJ U PORODICI MILICE TODOROVIĆ, oglasila se bolnim riječima: “SESTRO MOJA LIJEPA…” (FOTO)