Naslovnica Zanimljivosti Liječnica koja je oživljavala curicu (2): Bilo je očito da živi u...

Liječnica koja je oživljavala curicu (2): Bilo je očito da živi u lošim uvjetima

71
0

Liječnica koja je oživljavala curicu (2): Bilo je očito da živi u lošim uvjetima

VODITELJICA odjela za anesteziologiju i reanimaciju Tajana Milanović Robina u bolnici u Novoj Gradišci pojasnila je kako je izgledao prijem teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice u njihovu bolnicu. Djevojčica je nakon prijema u bolnicu u Novoj Gradišci u srijedu prebačena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva i u izuzetno je kritičnom stanju.

“Dijete je u našu ustanovu dovezeno u izrazito kritičnom stanju, blijede kože, komatozna, bez svijesti, ugroženih vitalnih funkcija, usporene srčane aktivnosti i rijetkih, spontanih udisaja. Pristupilo se oživljavanju od strane pedijatra te od anesteziološkog-reanimacijskog tima, te smo nakon inicijalne stabilizacije i zbrinjavanja djeteta učinili kompletnu laboratorijsku i CTG-dijagnostiku, a potom je djevojčica smještena u našu jedinicu intenzivnog liječenja da bismo terapijskim postupcima spriječili moguće intenzivne ozljede mozga”, rekla je Tajana Milanović Robina.

Ozljede koje dijete ima su opasne po život, ali izvana se nije vidjelo da su takvog karaktera, dok nije napravljena CTG-dijagnostiku, istaknula je.

“Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera”

“Djevojčica je došla u dosta zapuštenom stanju. Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera. Na koži smo prvo posumnjali na svrab, na skabijes, ali bilo je prioritetnijih situacija zbog kojih je došla u bolnicu pa nismo ulazili u dijagnoze dermatološkog stanja.

Po tijelu je bilo nešto hematoma na potkoljenicama, ali na to nismo puno obraćali pažnju jer smo se posvećivali neurotraumi”, dodala je doktorica.

Ona je s djevojčicom išla u pratnju, a uz njih je bio i tehničar.

“Pred bolnicom su bili i otac i majka. Nismo ulazili u detalje, roditeljima je rečeno da nas slijede svojim vozilom. Prvo je bitno bilo zbrinuti dijete, a u detalje događaja nismo ulazili. Bilo je evidentno da je to životno ugrožavajuća situacija i tome smo pristupili kao i uvijek kada rješavamo neurotraume. Dijete je odmah nakon oživljavanja u postupku KPR-a intubirano, sedirano i praćen je protokol zbrinjavanja neurotraume”, rekla je Milanović Robina.

Opskrba lijekovima u njihovoj bolnici, tj. na njezinom odjelu, teče bez zastoja.

“Na odjelu intenzivnog liječenja sve funkcionira kako treba, nismo osjetili nestašicu”, rekla je Milanović Robina. /Izvor:  Index/

Prethodni članakBh. građani bez ograničenja mogu putovati samo u tri zemlje
Sljedeći članakVelika sreća / Dobitnik jackpota iz Velike Britanije osvojio čak 280 miliona KM