Naslovnica Zdravlje POMERANJE SATA IZAZIVA PROMENE U ORGANIZMU: Mogu se javiti zdravstveni problemi, ali...

POMERANJE SATA IZAZIVA PROMENE U ORGANIZMU: Mogu se javiti zdravstveni problemi, ali postoji i jedna pozitivna stvar!

68
0

POMERANJE SATA PIZAZIVA ROMENE U ORGANIZMU: Mogu se javiti zdravstveni problemi, ali postoji i jedna pozitivna stvar!

Pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, odnosno sa dva na tri sata ujutru, u Srbiji je danas počelo letnje računanje vremena. Pomeranje sata za 60 minuta unazad čini se kao poprilično mala stvar, ali ta promena zapravo može uticati na nas i naš organizam.

To je uglavnom fizički uticaj, ali za većinu ljudi ipak je reč samo o manjim promenama. Kada se ciklus dan noć menja, onda se zajedno s njim menja i naš biološki ritam kako bi mu se prilagodio. Tada u telu dolazi do manjih promena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, nivo energije i imunološki sistem vezani uz naš telesni sat na koji utiče ciklus dan noć.

Srećom, ako osetite fizičku promenu, ona će trajati svega nekoliko dana i onda ćete se ponovno osećati normalno. Šta može da izazove pomeranje sata?

1. Nemiran san

Istraživanja pokazuju da većina ljudi, uprkos tome što su svesni promene, idu na spavanje kasnije. Obično je potrebno neko vreme za prilagođavanje, a ovaj efekt najgore pogađa ljubitelje spavanja. Puno su veće šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa.

2. Smanjena sigurnost u saobraćaju

Nemiran san uzrokuje neispavanost, a zbog osećaja umora vozači mnogo lakše gube koncentraciju pa su im reakcije usporene. Ako se osećate neispavano, svakako popijte šolju kafe pre nego što sednete u auto.

3. Pomeranje sata i srčani udar

Studija sprovedena 2014. godine na više od 42 hiljade osoba pokazala je pad broja srčanih udara od 21 odsto u nedelji nakon pomeranja sata unazad. Zanimljivo, rizik od iste bolesti raste za 24 odsto kod prelaska na letnje računanje vremena.

4. Moglo bi vam se popraviti raspoloženje

Iako ćete noćas spavali jedan sat kraće, ova promena ima i jednu pozitivnu stranu. Lekari tvrde da je izloženost prvim jutarnjim zracima sunca najbolje što se može dogoditi za vaše raspoloženje. Pomeranje sata većini će omogućiti da zoru dočekaju na nogama i naterati ih na izlaganje jutarnjem suncu.

5. Pad koncentracije

Pomeranje sata može da donese manjak koncentracije na radnom mestu, posebno prve nedelje nakon pomeranja sata. Ali, dobra vest je što će se organizam brzo prilagoditi promeni. (Kurir.rs)

Prethodni članakKorona fešta usred Beograda: Inspektori nisu vjerovali kada su ušli u objekat!
Sljedeći članakLEPA BRENA PODELILA NAJLEPŠE USPOMENE: Pevačica se setila pokojne majke, pa poslala poruku koja će sve raznežiti! (FOTO)