Naslovnica Zanimljivosti SAVJET DR NESTOROVIĆA ZLATA VRIJEDAN: Oborite visoku TEMPERATURU, ne bi vam palo...

SAVJET DR NESTOROVIĆA ZLATA VRIJEDAN: Oborite visoku TEMPERATURU, ne bi vam palo na pamet da OVO pomaže!

116
0

SAVJET DR NESTOROVIĆA ZLATA VRIJEDAN: Oborite visoku TEMPERATURU, ne bi vam palo na pamet da OVO pomaže!

Grip je po sebi najteže virusno oboljenje organa za disanje. Javlja se sezonski i manifestuje se simptomima kao što su povišena temperatura, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima. Pacijent osjeća potpunu klonulost i nemoć, gubitak apetita, pospanost, smetenost i dezorjentisanost.

Beogradom upravo hara grip koji daje ekstremno visoke temperature koje se jako teško obaraju. Upravo je u prva tri dana gripa prisutna tjelesna temperatura koja ide i do 40 stepeni. Kako se riješiti tolike temperature, objašnjava pulmolog i alergolog, dr Branimir Nestorović.

– Da li znate zašto ljudi imaju temperaturu i ko brže ozdravi – ovi koji skidaju ili oni koji ne skidaju temperaturu? Brže ozdrave oni koji ne skidaju temperaturu. Prema tome, ne treba je mnogo skidati, može ako dijete baš loše izgleda. Imaju engleske preporuke koje kažu da se temperatura skida ako je jako visoka, a dijete loše izgleda. Van toga ne. Ono što je najbolje je tuširanje mlakom vodom i istrljati dijete mekim peškirom kao da se znoji.

Najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim “seljačkim metodama”. Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature.

MOĆ KAFE:

Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik. Možda je najbolji list bundeve, ali gdje sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuha se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija – otkriva dr Nestorović i podsjeća da ne treba da se plašimo visokih temperatura:

– Temperatura je odbrambeni mehanizam, izuzetno efikasan čak i hladnokrvne životinje povise temperaturu kada su bolesne. Ribe povišavaju tjelesnu temperaturu kada su bolesne. To je prirodni mehanizam ubijanja virusa i bakterija. Samo ako dijete izgleda loše, ako ga boli glava ako je malaksalo onda treba skidati temperaturu – zaključuje dr Branimir Nestorović. (Objektiv.rs/telegraf)

 

Prethodni članakMarko otišao na pivo i nije se vratio: Prošlo 14 godina od kada ga je porodica proglasila mrtvim, a onda se desilo čudo!
Sljedeći članakOtac Draška Stanivukovića jedan je od najuspješnijih biznismena u BiH: Evo čime se bavi!