Naslovnica Zanimljivosti Njemačka ušla u treći val zaraze koronavirusom, moguće novo zaključavanje!

Njemačka ušla u treći val zaraze koronavirusom, moguće novo zaključavanje!

56
0

Njemačka ušla u treći val zaraze koronavirusom, moguće novo zaključavanje!

Treći val pandemije koronavirusa pogodio je Njemačku i neće ga zaustaviti samo vakcinacija, rekao je u petak njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Govoreći uoči samita njemačke savezne vlade i vlade država o kampanju vakcinaciju, Spahn je rekao da “u Evropi još nema dovoljno doza vakcine da zaustavi treći talas samo vakcinacijom”.

– Čak i ako isporuke iz narudžbi iz EU dođu pouzdano, i dalje će trebati nekoliko sedmica dok se rizične grupe u potpunosti ne vakcinišu – rekao je, dodajući da sve veći broj novih infekcija znači da bi se Njemačka mogla vratiti u teško zaključavanje.

Stručnjaci kažu da je Njemačka već ušla u svoj treći val zaraza, a broj slučajeva – posebno slučajeva zaraznije britanske varijante koronavirusa – ponovo raste, javlja dpa. Broj novih infekcija na 100.000 stanovnika tokom sedam dana popeo se na 95,6 u četvrtak, a dan ranije iznosio je 90, tvrdi Institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti.

Kada mjerni podaci dostignu 100, očekuje se da će se teško zaustaviti širenje virusa u Njemačkoj. Vlasti Hamburga već su odlučile da vrate nedavno ublažene mjera suzbijanja koronavirusa, nakon što je sedmodnevna stopa incidencije u toj državi porasla iznad 100.

Broj novih infekcija koronavirusom u Njemačkoj raste “eksponencijalno”, prema Institutu Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti.

– Proces zaraze uzima maha – rekao je potpredsjednik RKI Lars Schaade.

Brzo širenje zaraznije varijante koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji značilo je da “nažalost predstoje teške sedmice”, rekao je, pozivajući javnost da se u najvećoj mogućoj mjeri samoizolira uoči predstojećih uskršnjih praznika.

Pregovori između savezne i državne vlade u petak održavaju se dan nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) proglasila vakcinu AstraZenece sigurnom.

Očekuje se da će razgovori biti usredsređeni na njemačku kampanju vakcinacije – koja je naveliko kritikovana zbog sporog tempa – i na učešće ljekara opće prakse u naporima za vakcinaciju. (fokus.ba/fena)

Prethodni članak(VIDEO) Biden se poskliznuo i pao prilikom ulaska u avion
Sljedeći članakLELEK ODZVANJA IZ KUĆE U KOJOJ SU ŽIVELI POGINULI BLIZANCI VUK I NAUM! Majka Slavica obnevidela od bola!