Naslovnica Region DRŽAVA RAZMATRA O NOVOJ POMOĆI ZA PRIVREDNIKE: Ko može da računa na...

DRŽAVA RAZMATRA O NOVOJ POMOĆI ZA PRIVREDNIKE: Ko može da računa na nju i kolika finansijska podrška bi mogla da bude!

48
0

DRŽAVA RAZMATRA O NOVOJ POMOĆI ZA PRIVREDNIKE: Ko može da računa na nju i kolika finansijska podrška bi mogla da bude!

Novi lokdaun uveden u Srbiji, koji će trajati do ponedeljka, zabrinuo je mnoge privrednike, a posebno male trgovce, ugostitelje, zanatlije i druge uslužne delatnosti koje su najviše pogođene novim zatvaranjem i prekidom poslovanja. Mnogi su stava da im bez rada i dnevnih pazara nema ni opstanka, čega su istovremeno svesni i u Nemanjinoj 11.

Osim najave o ublažavanju mera i otključavanju pojedinih delatnosti, u vladi najavljuju i razgovore sa najugroženijim privrednim sektorima, ali i mogućnost nove pomoći. Prema zvaničnim najavama, u narednih nekoliko dana razgovaraće se sa predstavnicima najugroženijih sektora, kako bi utvrdili na koji način im se može dodatno pomoći.

Ministar finansija izjavio je da će zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, razgovarati sa predstavnicima najugroženijih sektora kako bi se utvrdilo na koji način im dodatno pomoći u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa. Povodom protesta ugostitelja zbog novih mera Kriznog štaba koje podrazumevaju zatvaranje lokala do ponedeljka, ministar finansija kaže da je zdravlje građana najvažnije, ali da je država uvek tu da pomogne.

Među najugroženijim delatnostima, još od početka pandemije pre godinu dana, nalaze se turizam i ugostiteljstvo, hotelijeri, autoprevoznici, organizatori različitih vrsta događaja. Zato je država i u prethodnim paketima pomoći prepoznala i obezbedila dodatnu podršku ovim sektorima.

Njima su se pridružile i male trgovine, zanatlije i druge uslužne delatnosti, koje su još jednom pogođene novim zatvaranjem i prekidom poslovanja, iako je najavljeno da bi krizni štab na narednim sednicama mogao da dozvoli rad pojedinim sektorima, gde se proceni da opasnost od širenja virusa nije tako velika. Za početak se kao izuzeci od “lokdauna” pominju frizeri i saloni za lepotu, ali i još neki drugi.

Privrednici su već isticali da im je direktna podrška kroz isplatu nekoliko “minimalaca” pomogla da preguraju jedan težak period i da opstanu u početku korona krize. I prvi moratorijum na kredite iskoristilo je više od 90 odsto firmi. Podsetimo, država je privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći, prošle godine, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac. U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Privredi je, kao i građanima, u dva navrata omogućen i moratorijum na otplatu kredita, a kroz Razvojni fond i garantnu šemu obezbeđeni su i povoljniji krediti za firme.

Ministar finansija ističe da je u toku primena i trećeg paketa mera državne pomoći koji predviđa da polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju, osim mikro, malih i srednjih preduzeća, i velika preduzeća. Isplata bi trebalo da krene početkom aprila i da se nastavi u maju i junu, a prijavljivanje firmi traje od kraja marta.

– Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Prijave su u toku. Takođe, identifikovali smo sektore koji su ugroženiji, a to su turizam i ugostiteljstvo, njima ćemo dodatno pomoći, jednom celom minimalnom zaradom. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Pomažemo i autoprevoznicima koji će dobiti šest puta po 600 evra po autobusu – kažu iz ministarstva finansija. srbijadanas.com/blic

Prethodni članakUžas u Sloveniji: Rotvajler do smrti izgrizao djevojčicu (8)
Sljedeći članakPopularni pevač OSUDIO KOLEGE zbog nastupa tokom pandemije “NIKAKVA SUMA NOVCA NIJE VREDNA RIZIKA!”