Naslovnica Zanimljivosti Žvakaća guma je opasnija nego što mislimo

Žvakaća guma je opasnija nego što mislimo

121
0

Žvakaća guma je opasnija nego što mislimo

Žvakaća guma osvježava dah, skraćuje dosadu, smanjuje nervozu… međutim, zbog učestalog žvakanja možete zaraditi gadne sporedne pojave – pročitajte koje sve opasnosti žvakanje krije.

Ješćete više loše hrane i manje voća
Žvakaća guma često se preporučuje prije jela kako bi se smanjila glad, odnosno kako bi se manje pojelo. međutim, dokazano je da to ne samo što nije imalo nikakvog uticaja na količinu unesenih kalorija, već su oni koji su žvakali gumu sa ukusom mentola jeli manje zdrave hrane poput voća, a više nezdrave hranu kao što su čips i slatkiši. Istraživači vjeruju da taj “mint” ukus iz žvakaće gume voću i povrću daje odbojan gorak ukus.

Može izazvati bol u viličnom zglobu
Žvakaća guma može dovesti do poremećaja u viličnom zglobu, što uključuje i bol u mišićima i zglobovima koji povezuju donju vilicu i lobanju. Mnogi ljudi završe s ukliještenjem mišića vilice, glave i vrata, što nakon dužeg razdoblja žvakanja može dovesti do glavobolje, uhobolje ili zubobolje. Uzmite jabuku umjesto žvake, zadovoljiće vašu potrebu za žvakanjem i istovremeno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sindrom iritabilnog crijeva
Sindrom iritabilnog crijeva je upalna bolest crijeva koju karakterišu bolovi u stomaku, grčevi i promjene u radu crijeva. Žvakaća guma može dorpinijeti tom problemu, jer se s njom proguta višak vazduha, što doprinosi bolovima u stomaku i nadutosti. Osim gutanja vazduha, vještački zaslađivači kao što su sorbitol i manitol mogu prouzrokovati dijareju čak i kod zdravih ljudi.

Problemi sa zubima
U nastojanju da izbjegnete laksativni učinak vještačkih zaslađivača u žvakama, prebacivanje na šećer nije rješenje, već prije igranje sa novim problemima. Šećerna žvaka kupa vaše zube u šećeru, a posljedica je njihovo propadanje.

Žvačete ovčji nusprodukt
Lanolin je sastojak koji pronalazimo u proizvodima za njegu kože, a u žvakaće gume se stavlja kako bi ostale mekane. To ne zvuči loše, sve dok ne saznate da tu žutu voštanu materiju luče žlijezde lojnice ovaca. Lanolin se dobija stiskanjem ovčje vune između valjaka. U količinama koje se koriste u gumama za žvakanje teško da predstavlja prijetnju za zdravlje, ali sama pomisao na porijeklo nije ugodna.

Otpuštanje žive u organizam
Srebrne plombe, poznate kao amalgamske, sastoje se od kombinacije žive, srebra i kalaja. Istraživanja pokazuju da žvakaća guma može da doprinese otpuštanju žive iz plombi u organizam. Problem? Visok nivo žive može da izazove neurološke probleme kao i hronične bolesti i mentalne poremećaje. Srećom, malo je vjerovatno da će vam te količine iz plombi naškoditi, međutim, ipak, ne želite metale u tijelu. /Izvor: magazin.ba/

Prethodni članakRiješite se zubobolje za samo 7 minuta
Sljedeći članak(VIDEO) Sjela je na travu, a onda je kraj nje legao bik. Ono što će uslijediti zalijepilo nas je za monitor!