Naslovnica Svijet Glavni američki epidemiolog razmišlja o smanjenju distance na jedan metar

Glavni američki epidemiolog razmišlja o smanjenju distance na jedan metar

66
0

Glavni američki epidemiolog razmišlja o smanjenju distance na jedan metar

Američke vlasti razmatraju mogućnost smanjenja dosad preporučivane socijalne distance uvedene zbog suzbijanja širenja covida-19 s dva na jedan metar, što bi olakšalo ponovno otvaranje škola, rekao je u nedjelju vodeći američki imunolog Anthony Fauci.

Zdravstvene vlasti “svakodnevno raspolažu sa sve više podataka i čini se da bi u određenim okolnostima jedan metar udaljenosti bio dovoljan”, istaknuo je savjetnik Bijele kuće za pandemiju.

“Ti se podaci analiziraju i uvjeravam vas da će u razumnom roku zdravstvene vlasti iznijeti preporuke u skladu s informacijama kojima raspolažu”, rekao je Fauci za CNN.

Medicinski centar Beth Israel Deaconess na Sveučilištu Harvard u četvrtak je objavio rezultate istraživanja provedenog u 251 školi u Massachusettsu. U nekima od njih učenici su poštovali minimalnu međusobnu udaljenost od jednog metra, a u drugima je vrijedilo pravilo udaljenosti od dva metra.

Istraživanje pokazalo da nema značajnije razlike između jednog i dva metra

Rezultati su pokazali da nema značajnijih razlika u broju novih slučajeva zaraze zabilježenih između dviju vrsta objekata u kojima su se poštovale različite restriktivne mjere, pod uvjetom da svi obvezno nose zaštitne maske.

U pismu upućenom lokalnim vlastima u veljači dužnosnici države New York Thomas Putnam i Mark Elledge su upozorili da “najveću prepreku ponovnom potpunom otvaranju škola predstavlja obveza međusobne fizičke udaljenost od dva metra, s obzirom na to da u školama nema dovoljno prostora ni osoblja”.

Godinu dana nakon zatvaranja škola, njihovo ponovno otvaranje uvelike varira među različitim američkim saveznim državama, kao i među javnim, privatnim i vjerskim školama. U New Yorku, najvećemu školskom okrugu u zemlji, škole su se počele postupno otvarati u prosincu.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), vodeća savezna zdravstvena agencija, zalaže se za nastavak održavanja nastave u učionicama za 55 milijuna učenika javnih škola te smatraju da povratak na nastavu ne bi trebao biti uvjetovan procijepljenošću nastavnika.

Gotovo 69 milijuna Amerikanaca dosad je primilo jednu ili obje doze cjepiva, što je 26,6 posto odrasle populacije. /Izvor:  N1/

Prethodni članakRodila četvorke pa dvoje djece morala ostaviti u bolnici jer nije platila sve račune
Sljedeći članak(VIDEO) Nikšić: Brojni incidenti, kršile se mjere, pjevale kosovske pjesme