Naslovnica Region Odluka / Krizni štab u Srbiji donio nove mjere: Dosta su slične...

Odluka / Krizni štab u Srbiji donio nove mjere: Dosta su slične kao u BiH

49
0

Odluka / Krizni štab u Srbiji donio nove mjere: Dosta su slične kao u BiH

Na sjednici Kriznog štaba usvojene su mjere za predstojeći vikend prema kojima u subotu i u nedjelju ništa neće raditi osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane. Za razliku od prethodnog vikenda, mjere stupaju na snagu u petak 12. marta u ponoć, saznaje Blic.

Također, srednje škole bit će online i sljedeće nedjelje.

 O režimu, odosno o mjerama koje će biti na snazi od ponedjeljka, javnost će biti obaviještena u nedjelju.

…     / Edin Forto: Zatvaramo Kanton Sarajevo od petka u 20 sati do ponedeljka u 7 ujutro
Podsjećamo, Srbija ponovo ima rast broja zaraženih, a ovo najbolje ilustruje činjenica da je posljednjih dana skoro trećina svih testiranih bila pozitivna na COVID-19.

U srijedu je Srbija imala 4.590 novozaraženih, što je najveći broj pozitivno testiranih još od 18. decembra, kada su bili u piku trećeg talasa koronavirusa.

Prateći suhu statistiku, bližimo se brojki od 800 zaraženih na 100.000 građana, a time i takozvanoj “crnoj korona zoni”. Ono što takođe zabrinjava jeste i činjenica da smo četvrti u Evropi po broju zaraženih i umrlih u odnosu na broj stanovnika. Ispred nas su samo Češka, Estonija i Crna Gora.

Nova lokalna žarišta se svakodnevno smenjuju, a shodno tome stalno raste i broj hospitalizovanih kao i najtežih bolesnika pa smo tako u sredu “prebacili” cifru od 200 pacijenata na respiratorima i taj dan 212 ljudi je bila potrebna potpora veštačkih pluća. /Izvor: radiosarajevo.ba/

 

Prethodni članak(VIDEO) Pingvin bježeći od kita spas pronašao u čamcu sa turistima
Sljedeći članakPrijedor / Saobraćajna nesreća u BiH, vozač smrtno stradao