Naslovnica Zanimljivosti GRAĐEVINARSTVO: Valjak koji betonske površine pretvara u popločane staze (VIDEO)

GRAĐEVINARSTVO: Valjak koji betonske površine pretvara u popločane staze (VIDEO)

65
0

GRAĐEVINARSTVO: Valjak koji betonske površine pretvara u popločane staze (VIDEO)

Kompanija Marshalltown proizvodi Rock ‘N’ Roller – inovativan proizvod koji prenosi šaru na betonsku površinu pa ona izgleda kao da je popločana.

Svi ćemo se vjerovatno složiti da popločane staze izgledaju mnogo ljepše od betonskih, međutim njihovo izvođenje je komplikovanije i skuplje jer zahtijeva ručno slaganje ploča koje iziskuje puno vremena. S druge strane, betonske staze izvode se lako i brzo pa stoga ne čudi što ih mnogo više viđamo nego prve. Međutim, tu na scenu stiže kompanija Marshaltown koja sa svojim proizvodom Rock ‘N’ Roller nudi alternativno rješenje koje pomiruje prethodna dva postupka.

Pogledajte kako radi Rock ‘N’ Roller:

Rock ‘N’ Roller je zapravo valjak čija je površina izdubljena u dekorativne oblike koji se valjanjem prenose na beton. Kada se valjkom pređe preko svježih betonskih površina one će dobiti oblik pločica, odnosno, izgledaće kao popločane staze. Prema podacima kompanije Marshaltown, pravljenje staze na ovaj način je 5 puta brže nego da se prave popločane staze.

Mustre za svačiji ukus

U ponudi su razne vrste valjaka s različitim širinama – najveći modeli širok je 90 centimetara – ali i različitim mustrama poput pravougaonih ploča, ciglica, cik-cak pločica i slično. Postoje i valjci za izvlačenje kontura kao i ručni valjci za fino dekorisanje.

Nakon valjanja, na dekorisanu betonsku površinu sprejom se nanosi zaštitni sloj koji se potom ponovo pređe valjkom uz korišćenje tečnog agensa. Nakon ovog postupka, betonska staza, koja izgleda kao da je popločana, praktično je vječna.

Cijena valjaka kreće se od 900 dolara za manje modele, pa sve do 1.700 dolara za najšire valjke. /Izvor: magazin.ba/

Prethodni članakSkandal! Dok su razmjenjivali zalogaje torte, mladoženja uradio nešto NEOPROSTIVO! (VIDEO)
Sljedeći članakTuga u porodici Horić: Preminula dvojica braće