Naslovnica Zanimljivosti Definisan izgled: Kako će izgledati kovid-pasoš i u koje svrhe će se...

Definisan izgled: Kako će izgledati kovid-pasoš i u koje svrhe će se moći koristiti

53
0

Definisan izgled: Kako će izgledati kovid-pasoš i u koje svrhe će se moći koristiti

Već sada svi građani koji su cijepljeni, neovisno kojim cjepivom – Pfizerovim, Moderninim ili AstraZenecinim – dobivaju potvrdu o cijepljenju, odnosno karticu na koju se upisuje njihovo ime i prezime, cjepivo koje su primili i serijski broj.

Definisan je izgled certifikata o vakcinama na razini Europske unije (tvz. kovid-pasoš). Kako je za Jutarnji list pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

“Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi”, rekao je Capak te dodao kako zasad nijedna jedina zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori.

“I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju”, dodao je Capak.

Pojasnio kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU o sadržaju koji bi morao sadržavati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, covid-pasoš.

“Postignut je dogovor o samom sadržaju certifikata. On treba sadržavati ime i prezime osobe, cjepivo koje je korišteno, datum cijepljenja i serijski broj cjepiva”, objasnio je Capak.

Također, trebala bi biti navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rješenje, kaže Capak, trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira. Naime, još uvijek se na razini Unije razgovara hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

“Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje”, zaključuje Capak te dodaje da će za naše državljane vrijediti pravila kao i za ostatak Europe.

Već sada svi građani koji su cijepljeni, neovisno kojim cjepivom – Pfizerovim, Moderninim ili AstraZenecinim – dobivaju potvrdu o cijepljenju, odnosno karticu na koju se upisuje njihovo ime i prezime, cjepivo koje su primili i serijski broj.

Riječ je o kartonskoj kartici na koju se dodatno upisuje i kada se primi drugo cjepivo. Različiti proizvođači imaju različite kartice, ali princip je isti. Također, na svakoj se kartici nalazi i QR kod, no na njemu se ne nalaze podaci osobe koja je cijepljena, nego cijepljeni pomoću tog koda mogu dobiti informacije o samom cjepivu koje su primili.

Kako je naglasio i Capak, zasad se takve potvrde smiju koristiti samo u medicinske svrhe, no i na razini Unije raspravlja se kakvu bi sve primjenu mogle imati, osobito u sferi turizma.

Iako je cijepljenje dobrovoljno, već su neke aviokompanije jasno dale do znanja da će njihovim prijevozom moći letjeti samo cijepljeni putnici. Dio članica EU već je najavio da će takve potvrde biti zamjena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. Izrael, primjerice, najavljuje da bez takve potvrde građani neće smjeti ući na masovna okupljanja, a necijepljeni zaposlenici radit će u dislociranim uredima te se neće smjeti družiti s ostalima.

Takav pristup otvara brojne kontroverze, prije svega u području ljudskih prava, s obzirom na to da je cijepljenje dobrovoljno te da, barem zasad, na tržištu nema dovoljno cjepiva za sve, pa se postavlja pitanje može li se cijepljenost tražiti kao uvjet za ulazak, na primjer, u avion. (bh-index.info)

Prethodni članak(VIDEO) Beba je prvi put nakon 4 operacije očiju ugledala svoje roditelje. Njena reakcija je neprocjenjiva!
Sljedeći članakAngela Merkel uvodi novo pravilo u Njemačkoj i cijeloj EU: Ovo će vam trebati za putovanja, pristup prodavnicama, školama…