Naslovnica Zanimljivosti (VIDEO) Da li će za sezonske radnike iz BiH biti uvedeni “Covid...

(VIDEO) Da li će za sezonske radnike iz BiH biti uvedeni “Covid pasoši”?

125
0

(VIDEO) Da li će za sezonske radnike iz BiH biti uvedeni “Covid pasoši”?

Mogućnost uvođenja takozvanih “Covid pasoša” brine i sezonske radnike iz Trebinja koji su proteklih sezona bili zaposleni u Dubrovniku i okolnim mjestima. Oni i dalje željno iščekuju poziv svojih poslodavaca kako bi nastavili raditi.

Još ne znaju na koji način će moći ulaziti u Hrvatsku na graničnim prelazima, ali vjeruju da će se sve uskoro rješiti i da će sezona na Primorju krenuti. Pandemija koronavirusa je poprilično smanjila broj ljudi koji rade u Dubrovniku, neki rade i dan danas, neki čekaju posao, ili čekaju poziv kako bi krenuli na svoja radna mjesta.

Još je nepoznanica hoće li krenuti turistička sezona na hrvatskom primorju, ali turistički radnici iz ove države već traže radnu snagu na prostoru Bosne i Hercegovine. Jefimija Ot je već dvije prethodne sezone radila u Dubrovniku. Kaže da je izuzetno zadovoljna odnosom poslodavaca prema njoj.

– Prije svega sam zadovoljna uslovima u kojim radim i međuljudskim odnosima to je na prvom mjestu što ja izdvajam, dakle striktno radno vrijeme, slobodan dan, istakla je Otova.

Potražnja za sezonskim radnicima je uveliko u toku, kažu iz portala mojposao.ba. Ističu i da je rano zaključiti je li potražnja veća, ili manja u odnosu na prošlu godinu.

– Na našem portalu nedavno je objavljeno više sezonskih poslova najviše od strane poslodavaca iz Hrvatske. Najčešće su traženi različiti profili radnika iz ugostiteljstva i turizma. Veći broj oglasa i potražnju za različitim profilima, sezonskih radnika, ukoliko naravno prilike na tržištu budu dozvoljavale, očekujemo u narednih dva mjeseca, poručuju s pomenutog portala.

Otova kaže da postoje neke novine u Zakonu o zapošljavanju u Hrvatskoj, koji sad traži da se prvo zapošljavaju državljani Hrvatske. Ukinuta je kvota na radne dozvole, što je prije bio problem.

– Moraju za određena zanimanja pozivati sa svoga Zavoda za zapošljavanje, pa tek onda nas, međutim oni su zaisa optimistični, kazala je Otova.

Hoće li biti uvedeni “Covid pasoši” još je nepoznanica. Naša sagovornica kaže da se nada da do njih neće doći, ali, ipak ističe jednu stvar koja je za nju bitna.

– Ja uvijek kažem kada bi ja u Trebinju našla posao pod jednakim uslovima, za manju platu ja bih uvijek pristala da radim u svom gradu, rekla je Otova.

Nije lako ustajati ujutru u pet sati, putovati, čekati na granici, jer i sve to ulazi u radno vrijeme. /Izvor: fokus.ba/

Prethodni članakIz rubrike vjerovali ili ne: Zvezdu granda udarila krava na plaži…
Sljedeći članakLepa Brena promijenila imidž i zapanjalila fanove: Više ne liči na sebe!