Naslovnica Zdravlje (VIDEO) Đajić: Narednih desetak dana nosite maske i u kući, imamo strašne...

(VIDEO) Đajić: Narednih desetak dana nosite maske i u kući, imamo strašne i zabrinjavajuće informacije!

113
0

(VIDEO) Đajić: Narednih desetak dana nosite maske i u kući, imamo strašne i zabrinjavajuće informacije!

Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, upozorio je danas da je pred nama težak talas u narednih desetak, petnaest dana i preporučio da građani maske nose i u kući.

– Danas preporučujem, kada imamo informacije koje su, moram da kažem, i strašne i zabrinjavajuće, preporučujem stanovnicima RS da narednih desetak dana nose maske i u kući. Naročito u ugostiteljskim objektima, buticima, tržnim centrima, jer nam se sprema težak talas narednih desetak, petnaest dana, kazao je dr. Đajić.

– Došlo je do opuštanja kod građana, ne koriste se zaštitne maske niti se drži distanca, te pozivamo sugrađane da budu strpljivi, ali i vlasnike ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata na pojačanu kontrolu pridržavanja epidemioloških mjera – rekao je Đajić.

On je dodao da je UKC RS napravo reorganizaciju i da je pripremljno još 100 kreveta.

– Trenutno je u UKC-u smješteno oko 250 pacijenata, od čega je oko 30 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Јuče smo imali više od 100 pacijenata na pregledu koji su bili pozitivni na kovid 19 i oko 30 njih smo primili na hospitalizaciju – rekao je Đajić.

U početku su pacijenti bili starije životne dobi, ali ovih dana primjećujemo da je najviše pacijenata srednje životne dobi od 35 do 50 godina, što je još opasnije, jer se bolest javlja sa izraženom kliničkom slikom i nepredvidivim ishodom – upozorio je Đajić.

Naveo je da ova ustanova iza sebe ima tešku godinu mukotrpnog rada.

– Tretirali smo 20.000 pacijenata, 5.000 bolnički liječili, a najmlađi pacijent je imao godinu dana, kazao je Đajić.

– Zabrinjavajuće je što nam se mnogi pacijenti vraćaju, mnogo je veći broj mlađih pacijenata sa težom kliničkom slikom, upozorio je Đajić.

On je apelovao u ime zdravstvenih radnika, koji su premoreni, na građane da se “resetuju” godinu dana unazad i da se pridržavaju mjera kojih su se tada pridržavali. /Izvor: fokus.ba/

Prethodni članak(VIDEO) PRESTANITE KORISTITI ŠTAPIĆE: Liječnik otkriva genijalan trik za čišćenje ušiju!
Sljedeći članakKRIZNI ŠTAB SRBIJE PRELOMIO: Evo šta se zatvara od sutra u podne