Naslovnica Region Sloveniji prijeti novi val pandemije, raste broj dnevnih zaraza!

Sloveniji prijeti novi val pandemije, raste broj dnevnih zaraza!

131
0

Sloveniji prijeti novi val pandemije, raste broj dnevnih zaraza!

Premda je dopustila rad srednjih škola te najavila popuštanje za rad ugostitelja na otvorenim terasama, slovenska vlada upozorava da se pogoršava stanje epidemije. Godinu dana od prve potvrđene zaraze zemlji prijeti novi val, posebno zbog novih varijanti.

“Krivulje nam rastu, možda se nalazimo pred novim valom epidemije”, rekao je danas na vladinoj konferenciji za novinare Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje. Posebno je izrazio zabrinutost širenjem britanske varijante koja je u Sloveniji potvrđena, a već je dominantna u nekim europskim zemljama, primjerice u Češkoj, ali i u susjednoj Italiji.

Slovenska vlada objavila je da je u posljednja 24 sata potvrđen 881 novi slučaj zaraze, što je 16.2-postotni udio pozitivnih testova na ukupan broj, uz upozorenje da broj potvrđenih zaraza dnevno u posljednje vrijeme opet raste. Prosječni broj zaraza dnevno u posljednjem tjednu iznosi 780, a u porastu je i reprodukcijski broj širenja virusa. Povećan je i broj hospitalizacija pa je u bolnicama 521 pacijent, od čega ih je 85 na intenzivnim odjelima.

Danas se navršilo godinu dana otkako je u Sloveniji potvrđen prvi slučaj zaraze kod muškarca koji je boravio u Maroku, a u zemlju se vratio preko Italije. Deset dana kasnije uslijedio je i prvi smrtni slučaj, kod štićenice doma za umirovljenike koju je zarazio liječnik koji se zarazio na skijanju u Italiji. Od tada je u Sloveniji potvrđeno više od 194 tisuće zaraza i 4113 preminulih, od čega polovica u domovima za starije, a ostali u bolnicama.

Premda je vlada Janeza Janše prva u Europi u svibnju lani proglasila kraj pandemije, Sloveniju je drugi jesenski val pogodio više od većine drugih europskih država, a po broju umrlih na broj stanovnika među najpogođenijima je u svijetu. Janša je prošlog tjedna u parlamentu upozorio da je pred njegovom vladom, koju oporba optužuje za loše upravljanje pandemijom, nekoliko vrlo zahtjevnih mjeseci.

Prema Janšinim riječima, zemlja bi se zbog novih varijanti virusa mogla naći pred dilemom – hoće li ustrajati na sadašnjim restrikcijama koje ne daju očekivane rezultate ili pak na nekoliko tjedana ponovo uvesti radikalnu karantenu i zaustaviti društveni život kao lanjskog proljeća. /Izvor: index.hr/

Prethodni članak9 SIMPTOMA MENOPAUZE: Ovo je znak da je stigla, AKO OSJEĆATE BROJ 3 – NEMA VIŠE SUMNJE
Sljedeći članakZABRANA BURKE I NIKABA?: Švicarci u nedjelju odlučuju o zabrani pokrivanja lica na javnim mjestima!