Naslovnica Zanimljivosti NAUČNICI OTKRILI ZAŠTO KOSA POSTAJE SIJEDA I IMA LI TOME LIJEKA!

NAUČNICI OTKRILI ZAŠTO KOSA POSTAJE SIJEDA I IMA LI TOME LIJEKA!

323
0

NAUČNICI OTKRILI ZAŠTO KOSA POSTAJE SIJEDA I IMA LI TOME LIJEKA!

Naučnici su možda otkrili zašto stres čini da kosa postane sijeda, kao i potencijalnu mogućnost da se to zaustavi bez farbanja kose. U testovima koji su rađeni na miševima, stres i intenzivna bol uništavali su matične ćelije koje kontroliraju boju kože i kose.

Miševi koji su imali tamno krzno, u takvim uslovima unutar nekoliko sedmica postali su potpuno bijeli. Američki i Brazilski istraživači kazali su da je to vrijedno daljeg istraživanja, kako bi se razvio lijek koji sprječava gubitak boje kose tokom starenja.

Muškarci i žene mogu osijediti u bilo kojem razdoblju od njihovih srednjih 30-ih godina, a to će im se najvjerovatnije desiti kada budu stari koliko i njihvoi roditelji kada im je kosa počela gubiti pigment. Iako se uglavnom radi o prirodnom procesu, na koji utječu geni i starenje, stres također može igrati veliku ulogu. Međutim, naučnicima nije bilo jasno kako stres djeluje na vlasi.

Istraživači sa Univerziteta u Sao Paolu i Harvardu, koji stoje iza studije objavljene u časopisu Nature, vjeruju da učinci povezani sa matičnim ćelijma melanocita, koje proizvode melanin i odgovorne su za boju kose i kože. Dok su obavljali eksperimente na miševima, naišli su i na dokaze za to.

Sada sigurno znamo da je stres odgovoran za ovu specifičnu promjenu na vašoj koži i kosi, te kako ona djeluje – kazao je profesor Ya-Cieh Hsu, autor istraživanja sa univerziteta Harvard. Bol kod miševa pokrenula je oslobađanje adrenalina i kortizola, ubrzavajući njihov rad srca i rast krvnog pritiska, što je djelovalo na nervni sistem i uzrokovalo akutni stres.

Taj postupak potom je ubrzao iscrpljivanje matičnih stanica koje su stvorile melanin u folikulima kose, piše BBC. Očekivao sam da je stres loš za tijelo – kazao je Hsu, te dodao kako je štetni utjecaj stresa koji su otkrili bio izvan onoga što je zamislio.

Nakon samo nekoliko dana izgubile su se sve matične stanice koje regeneriraju pigment. Jednom kada one nestanu, pigment se više ne može obnoviti i oštećenje je trajno – zaključio je. hayat.ba

Prethodni članakZABRANA BURKE I NIKABA?: Švicarci u nedjelju odlučuju o zabrani pokrivanja lica na javnim mjestima!
Sljedeći članak(VIDEO) PRESTANITE KORISTITI ŠTAPIĆE: Liječnik otkriva genijalan trik za čišćenje ušiju!