Naslovnica Zanimljivosti Nove dobre vijesti iz Austrije: Na ljeto se očekuju prve vakcine protiv...

Nove dobre vijesti iz Austrije: Na ljeto se očekuju prve vakcine protiv Covid-19 “Made in Austria”

121
0

Nove dobre vijesti iz Austrije: Na ljeto se očekuju prve vakcine protiv Covid-19 “Made in Austria”

Cjepivo “Made in Austria” moglo bi uskoro biti dostupno, piše Kronen Zeitung. Naime, kompanija Novartis planira proizvesti 50 miliona doza formuliranog aktivnog sastojka mRNA za CureVac vakcine u 2021. godine.

Kao što je Novartis najavio, kompanija je potpisala početni sporazum za proizvodnju mRNA i unaprijed formuliranog aktivnog sastojka za cjepivo protiv Covid-19 koje razvija CureVac, njemačka biofarmaceutska kompanija. Pripreme za početak proizvodnje, prenos tehnologije i probne radnje već su u toku.

Proizvodnja bi trebala započeti u Tirolu, u drugom tromjesečju 2021. godine. Prve isporuke unaprijed formuliranog aktivnog sastojka mRNA ZA CureVac očekuju se na ljeto 2021., a do 200 miliona doza već je planirano za 2022. godinu.

“Smatramo da je naša odgovornost učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo. Drago nam je što danas možemo najaviti saradnju s CureVacom i dati značajan doprinos Novartisa s našim proizvodnim pogonom u Tirolu”, rekao je Michael Kocher, predsjednik Novartisa u Austriji.

“Novartis ima desetljeća stručnosti u biofarmaceutskoj proizvodnji proteina, temeljenoj na mikrobnim tehnologijama. To stvara preduslove za proizvodnju nukleinskih kiselina, posebno aktivnih sastojaka mRNA, koji su temeljna tvar mnogih inovativnih terapija i savremenih vakcina”, izjavio je Mario Riesner, direktor kompanije Novartis Kundl/Schaftenau. /Izvor: krone.at/

Prethodni članakNAJBOLJI DERMATOLOG OTKRIO TAJNU: Pomiješajte 2 sastojka I TAMNE MRLJE ĆE ZAUVIJEK NESTATI!
Sljedeći članakPotvrđena presuda graničnom policajcu zbog primanja mita od 20 eura!