Naslovnica Zanimljivosti Mađarska uvela strože mjere protiv covida-19 zbog “vrlo snažnog” trećeg vala!

Mađarska uvela strože mjere protiv covida-19 zbog “vrlo snažnog” trećeg vala!

138
0

Mađarska uvela strože mjere protiv covida-19 zbog “vrlo snažnog” trećeg vala!

Mađarska je danas postrožila mjere zatvaranja u borbi protiv covida-19 kako bi suzbila “vrlo snažan” treći val pandemije – zatvorila je većinu trgovina, a učenici osnovnih škola vraćaju se nastavi na daljinu.

S novim slučajevima, koji su danas dosegli broj 6278, najviše u jednom danu u posljednja tri mjeseca, većinom zbog širenja britanske varijante koronavirusa, premijer Viktor Orban suočen je s rastućim političkim izazovom.

Orban, kojeg početkom sljedeće godine čeka izborna bitka, nije zatvarao trgovine i industrije kako bi ograničio utjecaj pandemije na gospodarstvo, koje je prošle godine zabilježilo pad od pet posto.

“Treći val je snažan, vrlo snažan i gori nego što je bio drugi”, rekao je novinarima Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Orbana.

Gulyas je rekao da se kampanja cijepljenja u Mađarskoj ubrzala, ali nedovoljno da bi se zaustavilo širenje novih zaraza. Osnovne škole i jaslice bit će zatvorene do 7. travnja. Sve trgovine osim prehrambenih trgovina, ljekarni i benzinskih crpki bit će zatvorene od 8. do 22. ožujka. Sport na otvorenom dozvoljen je uz poštovanje pravila o fizičkom razmaku.

Gulyas je dodao da se radnicima treba omogućiti rad od kuće gdje god je to moguće i da će nošenje maski biti obvezno u svim javnim prostorima.

“Nadamo se da smo u posljednjoj fazi pandemije i da ćemo dostići razine cijepljenja u sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci koji će omogućiti ponovno otvaranje (gospodarstva), koje će se postupno odvijati od 22. ožujka”, rekao je Gulyas.

Od sredine studenog u Mađarskoj je na snazi policijski sat po noći, zatvoreni su hoteli i restorani, a nastavu na daljinu prate učenici svih srednjih škola.

Mađarska je prošli tjedan postala prva zemlja Europske unije koja je počela cijepiti stanovništvo kineskim cjepivom Sinopharm, brzo nakon što je odobrila i rusko cjepivo Sputnik V. Ni kinesko ni rusko cjepivo nisu još dobili odobrenje bloka za hitnu uporabu.

Mađarska cijepi i cjepivima Pfizera/BioNTecha, Moderne i AstraZenece, kojima je Europska unija dala zeleno svjetlo. Do četvrtka je više od 785.000 ljudi u Mađarskoj primilo barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa. Od početka pandemije u zemlji s 10 milijuna stanovnika potvrđena je zaraza 446.178 ljudi, a umrlo ih je 15.476. /Fenix-magazin/IM/Hina/

Prethodni članakNEZADOVOLJSTVO ODLUKAMA NJEMAČKE VLADE: Plan popuštanja mjera je nejasan i zbunjujući!
Sljedeći članak(VIDEO) Svi su očekivali običan svadbeni ples, ali ono što je ovaj par uradio je iznenadilo sve!