Japanska metoda za uštedu novca koja je osvojila internet!

Važno je napomenuti da kakeibo nije osmišljen kako bi izrezao svu radost iz vašeg života. Kakeibo, izgovarano “kah-keh-boh”, prevodi se kao “finansijska knjiga domaćinstava”. Izmislila ga je 1904. godine žena po imenu Hani Motoko, značajna po tome što je bila prva japanska novinarka u Japanu. Kakeibo je jednostavan, neobičan pristup upravljanju svojim finansijama.

Neki se ne bore s pretjeranim troškovima i mogu živjeti zadovoljavajući život sa samo osnovnim stvarima, a mnogi bi se ljudi složili, promjenu loših financijskih navika nije lako učiniti – dijelom i zbog toga što su naše navike potrošnje duboko cementirane u svakodnevici, a čin trošenja uključuje i emocionalni aspekt od kojeg je teško odvojiti se. Srećom, posljednjih 116 godina kakeibo je bio učinkovit u pomaganju ljudima da donose pametnije financijske odluke.

Kao i svi proračunski sustavi, i ideja kakeibo je tu da vam pomogne shvatiti vaš odnos s novcem tako da vodite knjigu svega što dolazi i odlazi. Kakeibo, međutim, razlikuje to što on ne uključuje softver za proračun, programe ili Excel listove za proračun. Slično kao i bullet journaling, naglašava važnost fizičkog zapisavanja stvari – kao meditativnog načina obrade i promatranja vaših navika potrošnje.

Istraživanje je iznova i iznova dokazalo brojne prednosti pisanja rukom: može vam pomoći da napravite pozitivne promjene potičući vas da budete prisutniji i svjesniji, istovremeno priznajući uzroke vaših loših navika, prenosi manager.ba Prema metodi kakeibo, prije kupnje bilo kojih nebitnih predmeta – ili stvari koje kupujete na impuls, morate postaviti sebi sljedeća pitanja:

-Mogu li živjeti bez ovog predmeta?
-Mogu li si to priuštiti na temelju svoje financijske situacije?
-Hoću li ga zapravo koristiti?
-Imam li prostora za to?
-Kako sam na to uopće naišao? (Jesam li to vidio u časopisu? Jesam li na njega naišao nakon što sam iz dosade odlutao u suvenirnicu?)
-Kakvo je danas moje emocionalno stanje? (Smireno? Stresno? Svečano? Osjećam se loše zbog sebe?)
-Kako se osjećam kad ga kupim? (Sretno? Uzbuđeno? Bezbrižno? I koliko će dugo ovaj osjećaj trajati?)

Pažljivo trošenje i štednja u velikoj su mjeri povezani, a male promjene koje uvedete pomoću kakeiba mogu imati kumulativni učinak na vaš bankovni račun.

Važno je napomenuti da kakeibo nije osmišljen kako bi izrezao svu radost iz vašeg života. Ako se osjećate umorno zbog nečega, cvijeće je prilično jeftin način da se razveselite. Umjesto da od vas traži ništa drastično, cilj je mijenjati svoje loše navike svjesnošću i inkrementalnim promjenama. /Izvor: krtice.net/

Ostavite komentar