Naslovnica Zanimljivosti Kako izgleda život u zatvoru koji je postao Navalnijev dom

Kako izgleda život u zatvoru koji je postao Navalnijev dom

124
0

Kako izgleda život u zatvoru koji je postao Navalnijev dom

Potvrđene su glasine da će kritičar Kremlja Aleksej Navalni barem prvi dio dvoipogodišnje zatvorske kazne provesti u zloglasnoj koloniji br. 2 (IK-2) u Vladimirskoj regiji.

Jedan bivši zatvorenik ima poruku za novog zatvorenika.

“Pripremite se da budete odsječeni od čovječanstva”, rekao je Konstantin Kotov, aktivista koji je proveo više od godinu u IK-2, smještenom istočno od Moskve.

Kaže da izbor zatvora nije slučajan. U najstrožijem ruskom zatvoru prati se svaki razgovor, zabranjeno je korištenje mobilnih telefona, blokiraju e-mailove, a zatvorenici se moraju pridržavati pravila režima koji malo ili nimalo vremena ostavlja za sebe.

Sve počinje u 6 sati ujutro, higijenom, slušanjem himne, doručkom i prebrojavanjem. Bez obzira na temperature, brojanje se vrši vani, a to zna potrajati više od sat. Zatvorenici stoje u redovima, nepomično, s rukama iza leđa.

Kazna zbog rukavica
Kotov za The Independent govori da i dalje ima problema s kožom, nakon što je u zatvoru dobio šugu. Ljekara je vidio tek nakon šest sedmica. Mjesecima je patio od prehlade i temperature. Kada mu je kolega zatvorenik posudio rukavice kažnjen je skidanjem s liste za prijevremeno puštanje.

Veći dio reda u zatvoru osiguravaju sami zatvorenici koji pod strogim uputama cinkare. Takozvani “aktivistički zatvorenici” rade direktno sa čuvarima kako bi osigurali poštivanje propisa. Njihova nagrada je prijevremeno puštanje. Uslovni otpust bez takve saradnje neuobičajen je, kaže Kotov.

Nakon jutarnjih provjera kreće se prema radničkim kućama. Većina od 800-ak zatvorenika raspoređena je u jedan od tri odjela: drvenarija, limarija i šivenje. Kotov je bio smješten u odjel sa zatvorenicima s invaliditetom, pa je od njega zahtijevano da obavlja samo lagane radove ili gleda državnu televiziju.

Alekseju Navalnom teško da će biti dodijeljene takve privilegije.

Dmitrij Demushkin, ekstremno desničarski aktivista koji je proveo nešto manje od dvije godine u IK-2, kaže da će lider ruske opozicije vjerovatno biti smješten u izolaciju u “kontrolirani” odjel “A” zatvora, barem prvih sedmica.

Neki su rezali vene
Ovdje je zatvorenicima zabranjeno govoriti ili čitati i prisiljeni su stajati ili sjediti cijeli dan, ruku iza leđa i spuštene glave.

“Zatvorenici znaju da je IK-2 najteža zatvorska kolonija u zemlji”, rekao je Demushkin za Dozhd TV, liberalni medij.

“Neki su prerezali vene i trbuh da ne bi bili poslani ovamo”, rekao je on.

Za razliku od ostalih najozloglašenijih zatvora, IK-2 nema reputaciju zatvora u kojem se dešava fizičko nasilje.

Kotov, naprimjer, kaže da je to izbjegao, iako ima saznanja da su druge zatvorenike tukli. Kako je objasnio, premlaćivali su ih “aktivistički” zatvorenici, a ne zatvorski službenici.

Ruslan Bakhapov, aktivist s kontaktima unutar kolonije, potvrdio je da je Navalny u subotu isporučen u zatvor strogo poštujući propise. Prema njegovim pretpostavkama, s obzirom na Navalnijevu važnost, neće biti fizičkog nasilja, “ali psihološki pritisak bit će dovoljno ozbiljan”. /Izvor:  klix/cazin.net/

Prethodni članakNevjerovatno: Pijetao usmrtio vlasnika
Sljedeći članakSnalazi se, narode: Porasle cijene u FBiH: Evo koji proizvodi su poskupjeli