Naslovnica Region Potresna ispovijest Goce Šaulić o užasima koje je preživjela njena porodica, a...

Potresna ispovijest Goce Šaulić o užasima koje je preživjela njena porodica, a po ovom čovjeku su ona i Šaban dali ime sinu!

186
0

Potresna ispovijest Goce Šaulić o užasima koje je preživjela njena porodica, a po ovom čovjeku su ona i Šaban dali ime sinu!

Gordana Šaulić, udovica Šabana Šaulića, ispričala je sa knedlom u grlu da je njen otac Mihajlo Mićo Dragaš bio u zloglasnom ustaškom logoru, iz kojeg se vratio živ, za razliku od preko 40 članova svoje porodice, a njena ispovijest je podstaknuta filmom „Dara iz Jasenovca” koji je nedavno prikazan javnosti.

– Samo spominjanje imena Jasenovac, u meni izaziva tugu, nelagodnost i strahotu. Moj otac je jako rijetko o tome pričao. U stvari, najviše sam o tim događajima saznala u knjizi Dragoja Lukića. „Rat i djeca Kozare”. Moj otac je inače iz Sreflija, to je kod Bosanske, sada Kozarske Dubice. Mislim da je cijeli taj kraj završio u logorima ili ubijen. Tata je bio u Jasenovcu zajedno sa svojim ocem, odnosno mojim dedom, svoja dva brata – mojim stričevima, i 45 ili 46 članova uže porodice. Svi oni su ostali u jasenovačkom logoru, osim tate, koji je uspio da pobjegne. Tada je imao 12 ili 13 godina – prisjeća se Goca i iznosi nekoliko detalja o očevom bijegu iz ustaške klanice, koje je upamtila od oca:

– Tata, deda i drugi logoraši išli su preko nekog mostića koji je sa strane bio ograđen bodljikavom žicom. Tjerali su ih da pređu na drugu obalu kako bi ih ubacili u te peći. Deda je, međutim, viknuo ,,Juriš!”, i počeli su da bježe. Pucali su im u noge, moj stric je samo rekao ocu: „Tata, ranjen sam”. Deda je uspio da prebaci oca preko te bodljikave žice, košuljica mu se zakačila za nju. Ko ga je dalje gurnuo u vodu, ne znam. Nije znao da pliva, ali uspio je da ispliva. Nije znao ni gdje se tačno našao kada je došao do druge obale… Kad se dokopao te obale, trčao je i sutradan je naišao na neku partizansku jedinicu, kojoj se priključio. Bio je kurir kod Žarka Zgonjanina, tad je bio on general, to je bio njegov odred i tako je u partizanima dočekao kraj rata.

Goca je otkrila da ostali članovi Mihajlove familije nisu imali tu sreću da se spasu. Majka i sestre su uspjele da se uvuku u redove partizana, ali u logoru niko nije preživio:

– Spaljeni su njegov otac Steva, stričevi, braća Rajko i Milan i svi ostali članovi porodice. Po mom ocu Mihajlu, koga su zvali Mićo, Šaban i ja smo nazvali našeg sina ispričala je Goca za Objektiv. /Izvor: Objektiv.rs/E-turneja.com/

Prethodni članak(VIDEO) Marija Šerifović se oglasila iz Amerike: Odlučila da ispriča sve o odnosu sa Džejlom Ramović!
Sljedeći članakNAPUSTILI ĐUSKOVIZIJU! Brutalni sukob TARE I ŠA – UDARIO JE U GLAVU! Pokazao SILU, ona URLALA (VIDEO)