Naslovnica Zanimljivosti Ova čudesna biljka uništava ćelije raka, izbacuje toksine i snizuje nivo šećera...

Ova čudesna biljka uništava ćelije raka, izbacuje toksine i snizuje nivo šećera u krvi…

301
0

Ova čudesna biljka uništava ćelije raka, izbacuje toksine i snizuje nivo šećera u krvi…

Lovorov list sadrži fitonutrijente, katehine i linalool – moćne tvari koje snažno djeluju protiv slobodnih radikala.Neka istraživanja ukazuju na to da lovorov list pomaže i kod kožnih infekcija te bolova u zglobovima i mišićima. Saznajte sve o lovoru, zimzelenom grmu latinskog naziva Laurus nobilis, koji simbolizira pobjedu, slavu i čast.

Lovor poboljšava probavu, čisti probavni sistem od toksina te smanjuje plinove i nadutost. Lovorov list sadrži fitonutrijente, katehine i linalool – moćne tvari koje snažno djeluju protiv slobodnih radikala i time smanjuju rizik od mnogih degenerativnih bolesti. Neka istraživanja ukazuju na to da lovorov list pomaže i kod kožnih infekcija te bolova u zglobovima i mišićima.

Dobrobiti lovorovog lista:

Pomaže protiv kandide, salmonele i E. coli – Lovorov list ima snažna antioksidativna svojstva te pomaže u borbi protiv nekih patogena. Studija provedena na Univerzitetu Sjeverne Karoline pokazala je da eterična ulja prisutna u lovorovu listu mogu pomoći, naprimjer, u borbi protiv neugodne salmonele i E. coli. Također, suzbija i rast i razmnožavanje gljivica te je djelotvoran protiv kandide (sprečava prianjanje gljivice uz stijenke ćelija).

Dovodi do odumiranja ćelija nekih vrsta raka – Istraživanja su pokazala da lovor može pomoći u liječenju nekih oblika raka. Naprimjer, njegov ekstrakt je primijenjen na ćelijama raka dojke, što je rezultiralo apoptozom ili odumiranje tih ćelija u odnosu na one ćelije karcinoma koje nisu bile izložene djelovanju lovora.

U tom pogledu, ljekovitim su se pokazali i listovi i plodovi lovora. Drugo istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu “Nutrition and Cancer”, pokazalo je da lovor djeluje i protiv raka debelog crijeva.

Može prevenirati dijabetes tipa 2 – Lovorov list snižava nivo šećera u krvi pa se preporučuje i osobama koje boluju od dijabetesa. Kod ispitanika koji su dvaput dnevno uzimali usitnjeni list lovora, primijećen je niži nivo šećera u krvi. Pokazalo se i da lovor pozitivno djeluje na funkciju inzulina u organizmu. U istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition”, bilo je uključeno četrdeset ljudi.

Oni su svaki dan tokoPostavi istaknutu slikum jednog mjeseca uzimali različite količine lovorovog lista, u obliku kapsula. Nivo šećera u krvi kod njih se smanjio te se pokazalo da se redovnom konzumacijom lovora može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, pa čak i od kardiovaskularnih oboljenja, jer snaži srce i jača njegove stijenke.

Ublažava probavne tegobe – Lovorov list djeluje kao diuretik (potiče oslobađanje organizma od viška tekućine) te čisti probavni sistem od toksina. Ovaj ljekoviti list, također, sadrži enzime koji pomažu u smanjenju nadutosti i plinova te potiču rad probave. Lovorov list pokazao se i kao dobra pomoć osobama koje boluju od celijakije, kao i onima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva.

Djeluje umirujuće te pomaže kod sinusitisa, prehlade i kašljam Miris lovorovog lista u jelu ili čaju djeluje umirujuće te smanjuje tjeskobu i nervozu.

Pokazalo se da lovor pomaže i kod sinusitisa – prokuhajte lovor pa se njime inhalirajte. – Istraživanja su pokazala da lovorov list pomaže i u ublažavanju respiratornih tegoba, poput kašlja, astme i bronhitisa. (krtice.net)

Prethodni članak“TREBA VEZU DA KRUNIŠU BRAKOM” Marijin otac podržao vezu sa Džejlom “Nije bitno da li se udaje ili ženi”
Sljedeći članak(VIDEO) NERVNI SLOM! Miljana imala JEZIV napad, zastrašujući zvuk izlazio je iz njenog grla! “ŠLOGIRAĆEŠ SE, smiri se!”