Naslovnica Zanimljivosti Ova čudesna biljka uništava ćelije raka, izbacuje toksine i snizuje nivo šećera...

Ova čudesna biljka uništava ćelije raka, izbacuje toksine i snizuje nivo šećera u krvi…

58
0

Ova čudesna biljka uništava ćelije raka, izbacuje toksine i snizuje nivo šećera u krvi…

Lovorov list sadrži fitonutrijente, katehine i linalool – moćne tvari koje snažno djeluju protiv slobodnih radikala.Neka istraživanja ukazuju na to da lovorov list pomaže i kod kožnih infekcija te bolova u zglobovima i mišićima. Saznajte sve o lovoru, zimzelenom grmu latinskog naziva Laurus nobilis, koji simbolizira pobjedu, slavu i čast.

Lovor poboljšava probavu, čisti probavni sistem od toksina te smanjuje plinove i nadutost. Lovorov list sadrži fitonutrijente, katehine i linalool – moćne tvari koje snažno djeluju protiv slobodnih radikala i time smanjuju rizik od mnogih degenerativnih bolesti. Neka istraživanja ukazuju na to da lovorov list pomaže i kod kožnih infekcija te bolova u zglobovima i mišićima.

Dobrobiti lovorovog lista:

Pomaže protiv kandide, salmonele i E. coli – Lovorov list ima snažna antioksidativna svojstva te pomaže u borbi protiv nekih patogena. Studija provedena na Univerzitetu Sjeverne Karoline pokazala je da eterična ulja prisutna u lovorovu listu mogu pomoći, naprimjer, u borbi protiv neugodne salmonele i E. coli. Također, suzbija i rast i razmnožavanje gljivica te je djelotvoran protiv kandide (sprečava prianjanje gljivice uz stijenke ćelija).

Dovodi do odumiranja ćelija nekih vrsta raka – Istraživanja su pokazala da lovor može pomoći u liječenju nekih oblika raka. Naprimjer, njegov ekstrakt je primijenjen na ćelijama raka dojke, što je rezultiralo apoptozom ili odumiranje tih ćelija u odnosu na one ćelije karcinoma koje nisu bile izložene djelovanju lovora.

U tom pogledu, ljekovitim su se pokazali i listovi i plodovi lovora. Drugo istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu “Nutrition and Cancer”, pokazalo je da lovor djeluje i protiv raka debelog crijeva.

Može prevenirati dijabetes tipa 2 – Lovorov list snižava nivo šećera u krvi pa se preporučuje i osobama koje boluju od dijabetesa. Kod ispitanika koji su dvaput dnevno uzimali usitnjeni list lovora, primijećen je niži nivo šećera u krvi. Pokazalo se i da lovor pozitivno djeluje na funkciju inzulina u organizmu. U istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition”, bilo je uključeno četrdeset ljudi.

Oni su svaki dan tokoPostavi istaknutu slikum jednog mjeseca uzimali različite količine lovorovog lista, u obliku kapsula. Nivo šećera u krvi kod njih se smanjio te se pokazalo da se redovnom konzumacijom lovora može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, pa čak i od kardiovaskularnih oboljenja, jer snaži srce i jača njegove stijenke.

Ublažava probavne tegobe – Lovorov list djeluje kao diuretik (potiče oslobađanje organizma od viška tekućine) te čisti probavni sistem od toksina. Ovaj ljekoviti list, također, sadrži enzime koji pomažu u smanjenju nadutosti i plinova te potiču rad probave. Lovorov list pokazao se i kao dobra pomoć osobama koje boluju od celijakije, kao i onima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva.

Djeluje umirujuće te pomaže kod sinusitisa, prehlade i kašljam Miris lovorovog lista u jelu ili čaju djeluje umirujuće te smanjuje tjeskobu i nervozu.

Pokazalo se da lovor pomaže i kod sinusitisa – prokuhajte lovor pa se njime inhalirajte. – Istraživanja su pokazala da lovorov list pomaže i u ublažavanju respiratornih tegoba, poput kašlja, astme i bronhitisa. (krtice.net)