Naslovnica Zanimljivosti Otkriven skriveni simptom korone! Ako osjetite bol u grudima odmah se javite...

Otkriven skriveni simptom korone! Ako osjetite bol u grudima odmah se javite doktoru, češći je kod žena!

129
0

Otkriven skriveni simptom korone! Ako osjetite bol u grudima odmah se javite doktoru, češći je kod žena!

Prvi zadatak ljekara primarne zdravstvene zaštite je da isključe mogućnost akutnog infarkta miokarda ili srčanog udara. Kostohondritis karakteriše bol sličan onome koji izaziva srčana bolest ili srčani udar. Prema nekim istraživanjima, kostohondritis je jedan od skrivenih simptoma koronavirusa.

– Kostohondritis je upala hrskavice koja povezuje rebra sa grudnom kosti. To je zapaljen proces koji obično pogađa nekoliko rebara, obično na istoj strani grudne kosti. To je stanje koje može biti prilično bolno, zbog čega se pacijent obraća ljekaru – objašnjava prof. Zlata Ožvačić Adžić, specijalista porodične medicine, javlja HRT.

Najčešće je to nespecifična upala koja je primarna, mada se ponekad može javiti i kao dio drugih bolesti – poput reumatskih inflamatornih bolesti ili čak ukazivati na tumor u telu, ali to su vrlo rijetki slučajevi. Neka istraživanja su pokazala da je kostohondritis češći kod žena. Glavni simptom koji pacijenti prijavljuju doktoru je bol u grudima.

Prvi zadatak ljekara primarne zdravstvene zaštite je da isključe mogućnost akutnog infarkta miokarda ili srčanog udara. Palpacijom, odnosno pritiskom na mjesto bola, ljekar već otkriva potencijalni problem, kao i dubokim disanjem pacijenta i pokretima ruku. Ovo su samo prvi koraci u dijagnozi. Zatim se pacijentu daje elektrokardiogram.

– Kostohondritis se obično riješava sam od sebe, dugoročna prognoza je dobra. Liječi se analgeticima i antiinflamatornim lijekovima, prije svega nesteroidnim antireumatskim lijekovima. Upala koja uzrokuje bol s vremenom popušta i lijekovi se primijenjuju lokalno ili oralno – dodaje prof. Zlata Ožvačić Adžić.

Profesor svakako savjetuje ljude da se u slučaju bolova u grudima odmah jave doktoru. /Izvor: haber.ba/

Prethodni članakU eksploziji u Zagrebu povrijeđena jedna osoba
Sljedeći članakCECA OTKRILA SVOJ JELOVNIK -1 NAMIRNICA JOJ POMAŽE DA SE NE GOJI : Ovo je tajna njenog izgleda, evo šta jede svaki dan!