Naslovnica Zanimljivosti MASAKR U PLANINAMA: Kako se etiopski festival pretvorio u masovno ubistvo

MASAKR U PLANINAMA: Kako se etiopski festival pretvorio u masovno ubistvo

122
0

MASAKR U PLANINAMA: Kako se etiopski festival pretvorio u masovno ubistvo

Leševi, neki obučeni u bijele crkvene halje natopljene krvlju, bili su razbacani po sušnim poljima, grmljavim poljoprivrednim zemljištima i suhom koritu. Drugi su strijeljani na kućnim pragovima s rukama vezanim kaiševima. Među mrtvima su bili svećenici, starci, žene, cijele porodice i grupa od više od 20 djece nedjeljne škole, od kojih su neki imali po 14 godina, prema riječima očevidaca, roditelja i njihove učiteljice.

Abraham je odmah prepoznao neku djecu. Bili su iz njegovog grada u etiopskoj sjevernoj regiji Tigray, Edaga Hamus, a tamo su pobjegli i ratujući dvije sedmice ranije. Dok su sukobi bjesnili, Abraham i njegova porodica, zajedno sa stotinama drugih raseljenih ljudi, pobjegli su u Dengelat, obližnje selo. Sklonište su potražili u Maryam Dengelat, historijskom samostanskom kompleksu poznatom po vjekovnoj crkvi.

30. novembra pridružilo im se mnoštvo religioznih hodočasnika za pravoslavni festival Tsion Maryam, godišnju gozbu kojom se obilježava dan kada su Etiopljani vjerovali da je Kovčeg zavjeta u zemlju donesen iz Jerusalima.

Grupa eritrejskih vojnika otvorila je vatru na crkvu Maryam Dengelat dok su stotine okupljanih slavili misu, kažu očevici. Ljudi su pokušavali pobjeći pješice, penjajući se liticama do susjednih sela. Vojske su ih slijedile, prateći ih mecima. /Izvor: CNN/novi.ba/

Prethodni članakTEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA, POGINULA DJEVOJKA (26): Dvije osobe povrijeđene, objavljene prve informacije
Sljedeći članakPOUČNA PRIČA: Majka i sin