Naslovnica Zanimljivosti PUTOVANJE IZ NJEMAČKE I POVRATAK: I Hrvatska je na popisu o propisima...

PUTOVANJE IZ NJEMAČKE I POVRATAK: I Hrvatska je na popisu o propisima o putovanju iz Njemačke u druge zemlje!

134
0

PUTOVANJE IZ NJEMAČKE I POVRATAK: I Hrvatska je na popisu o propisima o putovanju iz Njemačke u druge zemlje!

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i dalje upozorava na nepotrebna turistička putovanja u zemlji i inozemstvu pogotovo u vrijeme uskršnjih blagdana, budući je zaraza koronavirusom u svijetu i dalje zabrinjavajuća. Ipak, Njemačka nije zabranila putovanja pa prije nego otputujete, trebate pažljivo proučiti posebne propise o ulasku u zemlje u kojima želite putovati. Sve najnovije informacije za putnike možete pronaći na internet stranici njemačkog Saveznog ureda Ministarstva vanjskih poslova.

Većina zemalja dozvoljava ulazak turista iz Njemačke u zemlju no pod određenim uvjetima. U osnovi, teško možete ući u bilo koju zemlju bez PCR testa. Uz to, mnoge zrakoplovne tvrtke više ne prevoze putnike bez PCR testa. No, brzi testovi na antigen uglavnom se ne priznaju pri ulasku u neku zemlju ili vožnju zrakoplovnom tvrtkom. Ali postoji i drugi način za slobodno putovanje: Svatko tko je već cijepljen protiv koronavirusa ili je prebolio infekciju koronavirusom, također može ponovno prijeći granicu u nekim zemljama bez zahtjeva kao što su obvezno testiranje ili karantena. Sloboda putovanja za cijepljene osobe moguća su na Madeiri, Gruziji, Sejšelima, Islandu, Estoniji, Poljskoj, Moldaviji i Rumunjskoj.

Izrael je već uveo digitalni zapis o cijepljenju na koronavirus. Oni koji su cijepljeni imaju potpunu slobodu. Na primjer, mogu ponovo prespavati u hotelima. Austrijski kancelar Sebastian Kurz već je pozvao na sličan pristup za Europu. Odluka za cijelu EU još uvijek je na čekanju.

Zemlje čija gospodarstva također ovise o turizmu već su pozvale na takav pristup. Grčka i Cipar ovdje bi mogli poslužiti kao uzori. Obje su zemlje potpisale sporazum s Izraelom. Stoga cijepljeni Izraelci smiju ponovno ući bez ograničenja. Takav sporazum također treba pripremiti s Velikom Britanijom.

Pregled zemalja u koje se može putovati iz Njemačke:

Njemački portal Focus je objavio pregled zemalja u koje se može otići na odmor iz Njemačke te uvjete pod kojima se smije putovati.
Osim Hrvatske na popisu su Egipat, Bahami, Belgija, Brazil, Bugarska, Dominikanska Republika, Francuska Grčka, Velika Britanija, Irska, Island, Italija, Jamajka, Jordan, Kuba, Luxemburg, Liechtenstein, Moldavija, Malta, Meksiko, Crna Gora, Nizozemska, Austrija, Poljska, Portugal, Švedska, Švicarska, Sejšeli, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Tunis, Tajland, Turska, SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati i Cipar.

Putovanje iz Njemačke u Hrvatsku:

Focus napominje kako je Hrvatska članica EU od srpnja 2013., ali još uvijek nije u potpunosti pristupila Schengenskom sporazumu.

– Ako putujete u Hrvatsku unatoč klasifikaciji Hrvatske kao rizičnog područja (od 1. studenog 2020.) i unatoč putnom upozorenju, morate poštivati ova pravila: Pri ulasku turisti iz Njemačke moraju predočiti negativni PCR test, koji ne bi smio biti stariji od 48 sati. Putnici se mogu testirati i po dolasku u Hrvatsku. Zatim morate ući u karantenu dok rezultat ne bude dostupan. Ako se putnici ne mogu testirati, moraju ući u desetodnevni karantenu.

Najkasnije prilikom ulaska u zemlju turisti moraju dostaviti i svoje kontakt podatke za vrijeme boravka. Ako ne želite gubiti vrijeme s tim na granici, podatke možete dati i na internetskoj stranici prije putovanja. To se može učiniti putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Povratak u Njemačku: Nepoštivanje pravila prijeti novčanom kaznom:

Povratno putovanje u Njemačku također može biti komplicirano. Njemačko zdravstvo šalje svakog povratnika s rizičnog područja u karantenu na deset dana. O tome svatko tko odlazi na odmor prethodno treba razgovarati sa svojim poslodavcem kako ne bi imao problema na poslu. Napokon, to znači da putnici ne mogu ići na posao odmah nakon odmora. Kršenje može dovesti do kazne do 10.000 eura, ovisno o državi u kojoj su boravili i situaciji s koronavirusom u toj državi. Test na koronu može se provesti najranije 5 dana nakon ulaska u Njemačku. Ako se ovaj test pokaže negativnim i ako ne dođe do zaraze koronavirusom, karantena se može ranije prekinuti. Ovaj test mora se čuvati 10 dana i na zahtjev mora biti moguće pokazati nadležnim tijelima. Morate platiti ovaj test na koronu da biste rano prekinuli karantenu. Njemačko zdravstvo te troškove ne pokriva. (Fenix-magazin/MD)

Prethodni članakDA LI UJUTRU POPIJETE VODU KOJA ODSTOJI PREKO NOĆI? Stiglo upozorenje: Evo šta to radi vašem zdravlju!
Sljedeći članakERA OJDANIĆ SE ŽENI! EVO KO JE MLADENKA: Lijepa i zgodna, pjevač javno otkrio!