POPUŠTANJE “LOCKDOWNA” U NJEMAČKOJ: Od 1.ožujka dvije njemačke savezne države popuštaju mjere!

Prema podatcima Robert Koch Instituta brojevi novozaraženih koronavirusom padaju, ali sporije nego prije nekoliko dana i to unatoč “lockdownu”. Stručnjaci smatraju kako bi za to mogle biti krive mutacije koronavirusa. Njemačka kancelarka Angela Merkel čak vidi Njemačku na početku trećeg vala.

U utorak je šef Ureda kancelarke Helge Braun primio radnu skupinu koja bi trebala razviti konkretne planove za postupno otvaranje diljem Njemačke i predstaviti ga na sastanku premijera njemačkih saveznih država i kancelarke Angele Merkel planiranom za 3. ožujak. Na sastanku će se raspravljati i o više testnih kapaciteta, te prilagodbi prioriteta cijepljenja.

Mnogi njemački političari pozivaju na kompromise, a neke savezne njemačke države već su razmotrile koncepte za postupno otvaranje.

Falačko Porajnje (Rheinland-Pfalz) želi otvoriti trgovine 1. ožujka:

Njemačka savezna država Falačko Porajnje (Rheinland-Pfalz) već duže vrijeme ima plan za “korak po korak” popuštanje mjera. Državni kabinet s premijerkom savezne države Falačko Porajnje Malu Dreyera odlučit će o opsežnom popuštanju mjera, na primjer u takozvanoj “privatnoj kupovini” – od 1. ožujka.

Tako savezna država Falačko Porajnje planira dopustiti da do dvije osobe iz istog kućanstva smiju otići zajedno u kupovinu u trgovinu odjeće. Uvjet je da se pridržavaju higijenskog koncepta. Trgovci moraju planirati stanke od najmanje 15 minuta kako bi mogli adekvatno provjetravati i dezinficirati.

Uz to, na sljedećim bi se područjima trebalo omogućiti ponovno otvaranje od 1. ožujka:

-Frizeri i pedikeri
-Cvjećarnice i prodaja cvijeća na otvorenom
-Trgovine građevinskog materijala
–Parkovi životinja
Autoškole

Bavarska popušta s mjerama od 1.ožujka:

Bavarska popušta mjere od ponedjeljka, 1. ožujka. Otvorit će trgovine građevinskog materijala, vrtne centre, frizere, studija za manikuru i pedikuru, odlučeno je u utorak u Kabinetu bavarske vlade. (Fenix-magazin/MD)

Ostavite komentar