NAJVEĆA GREŠKA KOJU SVI PRAVE SA CRNIM LUKOM: Nutricionisti kažu – ako ga ovako spremate, uništavate mu zdrave sastojke!

Ako želite da iskoristite maksimum sastojaka blagotvornih za zdravlje, ne radite ovo!

Crni luk, baš kao i bijeli luk, bogat je blagotvornim supstancama koje utiču na simptome prehlade, imunitet i razne procese u tijelu.

Ali, ove supstance su osetljive na toplotu i postoji tačna “tačka” preko koje ne bi trebalo da termički obrađujete ovu namirnicu, što važi i za kiseli kupus!

Crni luk sadrži flavonoid kvercetin, koji pomaže procesima koji kontrolišu nivo šećera u krvi, štite zdravlje srca i smanjuju upale. Kvercetin se aktivira toplotom, što znači da je dobra ideja da propržite ili pečete crni luk. Ali, nutricionisti upozoravaju da ovaj proces sme da traje najduže pet minuta! Nakon tog momenta, termička obrada počinje da uništava ovu supstancu.

Dakle, ako želite da iskoristite maksimum iz crnog luka, propržite ga kratko. Ako ga koristite u jelima koja se dugo kuhaju, kao što su supe, čorbe ili razna jela s mesom, znajte da nećete dobiti najveću moguću količinu zdravih sastojaka iz njega. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Ostavite komentar