POPUŠTANJE MJERA U NJEMAČKOJ U OŽUJKU: Markus Söder razgovarao s Angelom Merkel i Jensom Spahnom!

– Ne bi trebalo ići “korak po korak” s popuštanjem mjera, treba stvoriti fleksibilnu “pametnu matricu otvaranja” kojom bi regije mogle brzo djelovati u slučaju pogoršanja ili poboljšanja situacije, rekao je bavarski premijer Markus Söder u petak na video konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ministrom zdravstva Jensom Spahnom i još 96 bavarskih gradonačelnika i upravitelja okruga.

Söder smatra kako je popuštanje mjera u ožujku moguće ako se stvori “pametna matrica otvaranja”. To znači pronaći način na koji će zemlja i dalje reagirati na poboljšanja i pogoršanje stanja zaraze. Söder je u petak odbacio nagađanja o uskraćivanju uskršnjih praznika.

– Ne bismo trebali oduzimati nadu ljudima. Uskrs je još uvijek potpuno otvoren i sve je moguće – rekao je Söder

Premijer Saske Michael Kretschmer (45, CDU) nedavno je upozorio kako za Uskrs ne smije biti praznika zbog kojih bi ljudi putovali. Söder pak smatra kako su u proljeće i ljeto moguća kulturna događanja gdje je to moguće. Na primjer, kulturna događanja trebala bi se održavati u parkovima i na trgovima.

Gradonačelnik Münchena, Dieter Reiter (62, SPD), planira popustiti s mjerama u pješačkoj zoni u Münchenu. – S tako malom učestalošću zaraze zahtjev za maskom na javnim mjestima nije apsolutno nužan i mogao bi se izostaviti – rekao je Reiter.

Martin Hagen (40), šef državnog parlamenta FDP-a, već poziva državnu vladu da sljedeći tjedan otvori ulične kafiće ako vrijeme bude lijepo.

– Proljetne temperature moraju biti popraćene popuštanjem mjera. Vlada bi trebala odmah dopustiti otvaranje ugostiteljskih objekata na otvorenom. Rizik od zaraze na svježem zraku je neznatan. Ako sjedite vani u kafiću, ne ugrožavate nikoga. Dopustimo ljudima da uz poštivanje mjera piju po barovima i restoranima – rekao je Hagen. /Izvor: Fenix-magazin/MD/

Ostavite komentar