(VIDEO) Oni su djecu tjerali na prosjačenje, morali im donositi od 40 do 150 KM dnevno!

Sedam osoba iz Lukavca, Gračanice i Kalesije uhapšeno je jutros na šest lokacija, zbog sumnje da su druge osobe, među kojima je i više od desetoro djece prisiljavali na prosjačenje na području TK.

Policijska akcija je provedena po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, a ove osobe su privedene u prostorije MUP- a TK radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predane u nadležnost Tužilaštva TK. Ovom grupom, kako je potvrđeno iz Tužilaštva, rukovodio je Šaban Salčinović.

– On je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače – potvrdio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Prema informacijama iz Kantonalnog tužilaštva TK, Šaban Salčinović iz Puračića osumnjičen je da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina na prosjačenje.

Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

– Trenutno je u toku operativni rad na terenu. Određeni broj djece je pronađen na tim lokalitetima. Mi ćemo biti uključeni, zajedno sa centrima za socijalni rad, da bi se ta djeca zbrinula u sigurne kuće i da bi se nastavio rad na tom predmetu. Najvažnije je da je svih sedam osoba, koje su bili uključene u to, lišeno slobode – ističe portparol Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva. Izmjenom Krivičnog zakona radna eksploatacija djece i prisilno prosjačenje definisano je kao krivično djelo trgovina ljudima,

Ostavite komentar