Počinju sa ukidanjem mjera, od 21. februara uvode “zelenu dozvolu”

Izrael planira u nedjelju ukinuti određene mjere za poslovanje i ponovo otvoriti hotele i teretane za one koji su primili obje doze vakcine ili se smatraju imunim nakon oporavka od COVID-19, saopćila je vlada.

S gotovo 43 posto građana koji su primili barem jednu dozu vakcine Pfizer Inc, Izrael je nastavio s postepenim ublažavanjem mjera lockdowna 27. decembra, javlja Reuters. Trgovački centri, pijace na otvorenom, biblioteke i muzeji moći će se ponovo otvoriti u nedjelju, saopćio je u ponedjeljak ured premijera Benjamina Netanyahua.

Također u nedjelju, Izraelcima koji posjeduju “zelenu dozvolu” – potvrdu o pretpostavljenom imunitetu na COVID-19, prikazanu u aplikaciji izraelskog ministarstva zdravstva – bit će dozvoljen ulazak u teretane i hotele, navodi se u saopćenju. Zvaničnici su u početku planirali pokrenuti sistem “zelene dozvole” od 23. februara.

Izrael je na putu da ovog mjeseca u potpunosti vakciniše 30 posto od svojih devet miliona stanovnika objema dozama vakcine Pfizer, mjerilom za preliminarno ublažavanje restrikcija. Nada se da će idućeg mjeseca vakcinisati 50 posto stanovnika i omogućiti dodatno smanjenje restrikcija. /Izvor: fokus.ba/Fena/

Ostavite komentar