Njemačka zatvara granice, putovanja nemoguća? Iz EU stigao odgovor: Ne možete tako zaustaviti virus!

Cilj ograničenja je usporiti širenje novih i zaraznijih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i izazvali nova žarišta duž češke granice i u austrijskom Tirolu prenosi vecernji.hr Njemačka je djelomično zatvorila svoje granice sa Češkom Republikom i austrijskim Tirolom u nedjelju zbog širenja novih sojeva koronavirusa, unatoč osudama takvog postupka iz Evropske unije

Hiljade policajaca mobilizirano je za stroge granične provjere, što podsjeća na prve dane pandemije kada su članice EU-a zatvarale svoje granice. Na prelazu Kiefersfelden u južnoj Bavarskoj, policajci u žutim prslucima zaustavljaju svako vozilo koje dolazi iz Austrije. Prema novim pravilima koja su na snazi do 17. februara, u Njemačku se može ući samo s negativnim testom na koronavirus. Iznimke su za radnike u sektorima zdravstva i prometa te iz hitnih humanitarnih razloga, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemačka željeznica Deutsche Bahn obustavila je svoje usluge u i iz pogođenih područja. Na aerodromu Frankfurt, najvećoj u zemlji, savezna policija u nedjelju je provjeravala putnike koji su pristizali iz Beča i Praga. Cilj ograničenja je usporiti širenje novih i zaraznijih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i izazvali nova žarišta duž češke granice i u austrijskom Tirolu.

“Dosta je” Evropska komisija osudila je nove njemačke restrikcije. “Strah od novih mutacija koronavirusa je razumljiv”, rekla je evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u nedjelju za njemački list Augsburger Allgemeine. “No istina je da se virus ne može zaustaviti zatvorenim granicama”, poručila je povjerenica i dodala da su vakcine i poštovanje higijenskih mjera “jedine stvari koje djeluju”. “Mislim da je pogrešno vratiti se Evropi zatvorenih granica kao u martu 2020.”, dodala je.

Svi koji napuštaju austrijski Tirol moraju predočiti negativan test na koronavirus zbog porasta zaraza povezanih s južnoafričkim sojem. Skijališta u Austriji otvorena su za lokalno stanovništvo, ali i dalje pristižu strani skijaši. Bavarski premijer Markus Söder rekao je da strahuje da je u nastanku “drugi Ischgl”, što je referenca na austrijsko skijalište koje je prošle godine bilo žarište covida-19 i doprinijelo širenju koronavirusa u Europi.

Nakon uvođenja novih pooštrenih pravila ulaska na granicama između Bavarske i Češke kao i one između Bavarske i Tirola, više od 500 ljudi poslano je natrag u prvih dvanaest sati. Prema novim pravilima, nisu smjeli ući u zemlju, rekao je predsjednik minhenske savezne policijske Karl-Heinz Blume. Pri ulasku u zemlju provjereno je više od 1.700 ljudi, od čega samo na granici s Češkom 700.

Bavarski premijer Markus Söder (CSU) odbacio je kritiku na pojačanu graničnu kontrolu s Češkom i Austrijom koja je na snazi ​​od nedjelje. To ne znači kraj slobodne Evrope, kao što su neki rekli, dodao je Söder tokom posjeta graničnoj kontroli u Schirndingu u Gornjoj Frankoniji u nedjelju. „Kakve gluposti.“ Söder je uvjeren da će Evropa biti ojačana ako se sada uspije spriječiti novi val. (vecernji.hr)

Ostavite komentar