Ima 13 godina i 11 kilograma. Najtužnije od svega što je navikla da bude gladna!

Oko 2,3 miliona djece iz Jemena uzrasta do pet godina, ove godine rizikuje da dobije dijagnozu – akutna neuhranjenost, a 400.000 od tog broja moglo bi da dobije teži oblik ovog stanja i ukoliko im medicinska pomoć ne bude pružena na vrijeme, moglo bi da dovede do smrtnog ishoda. Jednostavnije, ovo su djeca koja umiru od gladi.

Amhadija je djevojčica koja ima 13 godina i dovedena je u glavni grad Sanu, u bolnicu, jer ima samo 11 kilograma. Njeni majka i brat, koji su je doveli zbog akutne neuhranjenosti i potražili medicinsku pomoć, put do tamo priuštili su uz pomoć donacija od prijatelja i komšija, izvještava Al Džazira.

– Nemamo hranu i to je razlog zbog kojeg je ona neuhranjena. Otac joj je preminuo. Nemamo ništa i zbog toga ona ponekad ne jede – rekla je Amhadijina majka Šamija Mohamed, prenosi Blic.

Načelnik odjeljenja na koje se smještaju ova djeca objašnjava da im je nekad potrebno dva ili tri dana putovanja do bolnice u Sani, pa se njihovo stanje pogoršava dok ne dobiju potrebnu njegu.

– Ne možemo da se nosimo sa zdravstvenom situacijom, suočavamo se sa nestašicom zaliha koje su nam potrebne u liječenju, pregledima i slično – dodaje Abdul Malik Al-Vahedi.

Unicef smatra da je svakom od 12 miliona djece u Jemenu, potrebna neka vrsta pomoći, koja podrazumijeva i hranu. Dok je 2020. za cijeli svijet godina korona krize, za Jemen to znači humanitarnu krizu.

– To je dokaz da nakon godina konflikata, ljudi iz Jemena ne mogu više da izdrže. Ne mogu da hrane svoje porodice i nemaju šansu da prežive bez masovne pomoći, koja bi ulazila u zemlju svakog mjeseca. Rat mora da prestane, a u međuvremenu moramo da nastavimo da podržavamo Jemence, kako bi mogli da hrane porodice, kako bi djeca preživjela – zaključuje Korni Flajšer regionalna direktorka “Svjetskog programa za hranu”. (krtice.net)

 

Ostavite komentar