Sladić najavio kraj ledenog talasa, od 17. februara period natprosječne toplote

Podsjetimo, zbog najavljenih ekstremno niskih temperatura za većinu teritorije Bosne i Hercegovine upaljen je žuti meteoalarm.

Od sutra slijedi postepeno popuštanje hladnoće, a hladni val završava jer dolazi do promjene visinskog strujanja sa sjevernog i sjeveroistočnog na zapadna i jugozapadna, najavio je meteorolog Face TV Nedim Sladić.

Od 17. februara ponovo period natprosječne toplote. Malo kiše može pasti u srijedu krajem dana. Generalno, trenutni izračuni ne podržavaju veće padavine pa je pred nama većinom suh period.

Toplije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka 1981-2010 po ensemble/skupovnoj prognozi modela GFS trenutno je vidljivo do početka marta.

Podsjetimo, zbog najavljenih ekstremno niskih temperatura za većinu teritorije Bosne i Hercegovine upaljen je žuti meteoalarm.

To se odnosi za područja gradova Sarajevo, Mostar, Trebinje, Livno, Bihać, Banjaluku i Prijedor. Federalni hidrometeorološki zavod na svojoj stranici navodi da će temperature biti ekstremno niske, do -9 stepeni Celzijusovih.

Za područja Višegrada i Foče na snazi je narandžasti meteoalarm, također zbog niskih temperatura. U ovom dijelu BiH će ići do -15 stepeni. (fokus.ba/foto:print screen fokus.ba)

Ostavite komentar