SA KCUS-A JUTROS STIGLO PISMO MURIZU MEMIĆU: “Prof. dr .Sebija Izetbegović ne može promijenti tim za vještačenje niti ima slična ovlaštenja”

Nakon posljednjeg televizijskog gostovanja Muriza Memića, gdje je direktoricu KCUS-a pozvao na direktno sučeljavanje, a s kliničkog centra uslijedio je odgovor.

Memić je, podsjećamo, u gostovanju na Face TV kazao kako je direktorica KCUS-a smjenjivala timove koji su radili vještačenja.

S Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros je stiglo otvoreno pismo Murizu Memiću koje potpisuju Enra Suljić i Sebija Izetbegović.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Duboko respektirajući vašu bol zbog izgubljenog djeteta, i kao roditelji i kao građani podržavamo vašu borbu da dođete do istine i da se kazne počinioci pravnom regulativom i sistemom u koji vjerujemo i za koji se i sami borimo, ali nikako na način da nas dovodite u vezu sa događajima i situacijama sa kojim nemamo nikakve veze”, kažu one.

“Podržavamo sve istražne radnje i postupke koji se temelje na činjenicama, ali ovakva spekulativna i insinuirana obraćanja nanose štetu ne samo nama, nego cijelom zdravstvenom, pravosudnom i bezbjednosnom sistemu, tim prije što vam nije prvi put. I ranije smo tražili demant nakon vaših istupanja i pisanja u glasilima”, navodi se.

Dodaju kako radi “objektivnog obavještavanja javnosti navode samo neke od činjenica, koje su inače dostupne na portalima i neće omesti istražne radnje u ovom postupku”.

“Od ukupno tri provedena vještačenja, KCUS je imenovao samo jednom vještake i to u trećem vještačenju po nalogu Kantonalnog Tužilaštva od 06.07.2016. godine. Dana 07.07.2016. godine imenovan Tim vještaka, koji su činila tri šefa klinika u to vrijeme: prof. dr. Sandra Vegar Zubovuć, prof. dr. Kemal Dizdarević i prof. dr. Jasminka Đelilović Vranić. Vještačili su se CT snimci glave i vratne kičme. Tom prilikom je Jasminka Đelilović-Vranić dala nalaz i mišljenje: ‘Ja u cjelosti ostajem kod ranije datog nalaza od 29.04.2016. godine i mišljenja sam da je tokom konkretne prilike, Mutap Alisa pretrpila potres mozga koji je bio teškog stepena’. U više navrata vaš advokat i vi se u istupima na TV i u sredstvima javnog informisanja navodili imena vještaka koji su sudjelovali u vještačenju. Vaš advokat dobro zna ko i kada je vještačio i po čijem nalogu”, stoji u otvorenom pismu.

U timu vještaka koje je odredilo Tužilaštvo prvi put su imenovani prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Alma Bravo-Mehmedbašić kao vještaci psihijatri i Elvedina Dervović klinički psiholog, dodaje se.

“Tvrdite da je prof. dr. Sebija Izetbegović promijenila ljekarski tim, što je apsolutna neistina. Prof. dr .Sebija Izetbegović ne može promijenti tim za vještačenje niti ima slična ovlaštenja. Prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof.dr. Alma Bravo – Mehmedbašić su otišli u redovnu penziju prije dolaskaSebije Izetbegović na poziciju generalne direktorice KCUS-a. Prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Alma Bravo – Mehmedbašić su stekli uslove za strosnu penziju dana 21.12.2015. godine, dok je Sebija Izetbegović stupila na funkciju generalne direktorice 07.01.2016. godine. Za drugo vještačenje po nalog Tužilaštva bili su angažirani vještaci: prof. dr. Jasminka Đelilović-Vranić, prof. dr Azra Alajbegović i prim. dr. Žarko Savić i također ih nije imenovao KCUS”, napisale su.

Dostupnost imena vještaka, nastavlja se dalje, koji su su sudjelovali u vještačenjima je vidljiva svim korisnicima portala i žalosno je da ste dopustili da vašim bolom manipuliraju pojedinci koji blaćenjem imena časnih ljudi u javnosti, a ne svojim vlastitim kvalifikacijama i postignućima nastoje prigrabiti simpatije glasača.

“Prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić, koja je specijalista neuropsihijatar, ni na koji način nije učestvovala niti u liječenju, niti u vještačenju Alise Mutap. U vašem obraćanju ste išli dotle da naša imena dovodite u kontekst ishoda liječenja vašeg rahmetli sina u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Ističemo da ni na koji način u istom nismo sudjelovale, obzirom na naše specijalnosti- ginekolog i neuropsihijatar, jer je vaš sin dovezen na KUM i potom liječen na Klinici za neurohirurgiju”, navodi se.

Iznošenje ovih i sličnih neistina već je predmetom nekoliko pokrenutih i dobijenih sudskih sporova za klevetu, dodaju, stoga zahtijevamo da iznesete istinite činjenice, jer ćemo u protivnom morati sudskim putem tražiti zadovoljštinu.

“Ovakve neistinite tvrdnje, iznošenje laži, insinuacija štete ne samo nama kao pojedinicima nego i Kliničkom centru u cjelini, podrivaju povjerenje prema pravosudnom sistemu, ali i našoj državi Bosni i Hercegovini”, zaključile su u pismu. /Izvor: novi.ba/

Ostavite komentar