Najnovije studije otkrile: Pomažu li vitamin C i cink zaista u borbi protiv korone?

U pitanju je prva velika studija koja je izučavala djelovanje suplemenata na ovaj virus.

Vitamin C i cink nisu od koristi pacijentima sa koronavirusom, saopštio je tim klinike u Clevelandu. Njihovo istraživanje je prva velika randomizirana studija koja se bavi popularnim suplementima, datim pod medicinskim nadzorom, i otkrila je da čak i velike doze ne pomažu pacijentima da se oporave od kovida-19, piše CNN.

Tim zdravstvenog sistema klinike Cleveland nasumično je odredio 214 pacijenata da uzimaju različite doze askorbinske kiseline, poznate kao vitamin C i cinka, između aprila i oktobra prošle godine.

„U ovom randomiziranom kliničkom ispitivanju ambulantnih pacijenata kojima je dijagnostikovana infekcija SARS-CoV-2, lečenje visokim dozama cink glukonata, askorbinske kiseline ili kombinacije dva dodatka nije značajno smanjilo trajanje simptoma u poređenju sa standardnom njegom“, napisao je tim u časopisu „JAMA Network Open“.

„Većina potrošača askorbinske kiseline (vitamina C) i cinka uzima znatno niže doze ovih dodataka, pa pokazivanje da čak i velike doze askorbinske kiseline i cinka nisu imale koristi ukazuje na očigledan nedostatak efikasnosti“, napisali su dr. Milind Desai i njegove kolege.

„Pored toga, davanje suplemenata sa nedokazanom korist imože biti štetno zbog neželjenih efekata. Pokazano je da cink u velikim dozama izaziva metalni ukus, suva usta i gastrointestinalnu netoleranciju. Askorbinska kiselina može da prouzrokuje gastrointestinalnu netoleranciju, a u sadašnjoj studiji značajno veći procenat pacijenata u podskupinama askorbinske kiseline prijavio je neželjene efekte, uključujući mučninu, dijareju i grčeve u stomaku“. /Izvor: krtice.net/

Ostavite komentar