UPOZORENJE: Građani, ne konzumirajte ovaj proizvod! Još se ne zna u kojoj količini LOŠE UTIČE na zdravlje!

Predstavnici Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) pozvali su građane da se koliko god je to moguće uzdrže od kupovine susama i svih proizvoda koji sadrže to seme, odnosno da smanje konzumaciju, dok se ne dobiju jasne i precizne informacije da li je susam koji je prisutan na tržištu Srbije ispravan za upotrebu

Pravni savetnik NOPS-a Mladen Alfirović kazao je za “Alo!” da je sasvim izvesno da se susam u kojem je ustanovljeno prisustvo etilen-oksida našao i na tržištu Srbije.

– Očigledno je da tog susama i proizvoda koji sadrže njegovo seme još uvek ima na našem tržištu iako se fitosanitarna inspekcija oglasila i rekla da je sprečen uvoz više tona susama iz Indije u kome je ustanovljeno nedozvoljeno prisustvo etilen-oksida – kazao je on.

Prema njegovim rečima, do sada se oglasila samo jedna trgovinska kompanija koja je izjavila da povlači susam iz prodaje, ali pitanje je šta je sa ostalim kompanijama i da li će se i one ponašati društveno odgovorno i odreagovati adekvatno.

– Imamo jasnu nadležnost na osnovu Zakona o bezbednosti hrane i poljoprivredna inspekcija može da sprovede sistem sledljivosti, što znači da je svaki subjekt u poslovanju sa hranom dužan da obezbedi podatke od koga i kad je nabavio sirovinu, kada i kako se našla u maloprodaji i da se na osnovu toga uđe u trag svakoj količini proizvoda koji se nalazi na tržištu – pojasnio je Alfirović.

On je naglasio da je ovo veoma značajna tema za zdravlje i bezbednost potrošača, a s takvim temama, kako je dodao, nema prostora za bilo kakvo licitiranje, da li će se poštovati zakon ili ne.

– Mi smo svakako okasnili u celoj priči. Očigledno je neko u tom procesu zakazao. Postoji način da se sve ispravi, ali je to sad mnogo teže, jer se susam već našao na tržištu. Njegov ulazak je trebalo da bude sprečen na samoj granici i mi sada treba da gasimo požar – rekao je on i dodao da se sada moraju preduzeti sve mere u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i svi subjekti u poslovanju sa hranom su dužni da sarađuju s poljoprivrednom inspekcijom kako bi se sve nepravilnosti otklonile. (Espreso/Alo)

Ostavite komentar