Naslovnica Zanimljivosti Od danas nova pravila za ulazak u Sloveniju: Mogu ući vakcinisani i...

Od danas nova pravila za ulazak u Sloveniju: Mogu ući vakcinisani i oni koji su preboljeli koronavirus!

156
0

Od danas nova pravila za ulazak u Sloveniju: Mogu ući vakcinisani i oni koji su preboljeli koronavirus!

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka ponovo raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među opštinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola

Ulazak u Sloveniju od danas će biti moguć bez karantene ili posjedovanja negativnog testa na koronavirus za one koji su vakcinisani s dvije doze vakcina protiv Covida-19 i one osobe koje su preboljele koronavirus, te o tome imaju potvrdu ljekara, saopštila je u slovenska vlada.

Od trenutka kad su preboljeli Covid-19 ne smije proći više od šest mjeseci, a kod vakcinisanih drugom dozom vakcina mora proteći najmanje 14 dana.

Ulazak u zemlju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboljeli Covid-19 ili su vakcinisani s dvije doze odnosi se samo na državljane i rezidente članica Evropske unije i Schengenskog prostora, ali ne i za one iz trećih država.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će se od ponedjeljka moći skijati s negativnim testom ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Moći će skijati i oni koji su preboljeli Covid-19 ili se protiv bolesti vakcinisali s dvije doze. Oni se ne moraju testirati pola godine i trebaju potvrdu ljekara kojim dokazuju da su vakcinisani, odnosno preboljeli koronavirus.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka ponovo raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među opštinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, objavila je Vlada Slovenije.

Otvaraju se sve trgovine i uslužne djelatnosti do 100 metara radne površine, dok će manje trgovine primati samo po jednog kupca. Dopušten je i ograničen rad studenata i profesora na fakultetima, te održavanje ispita, vježbi i seminara s najviše deset studenata. /Izvor: oslobodjenje.ba/

Prethodni članakStravičan slučaj u BiH: Djed se*sualno zlostavljao unuku…
Sljedeći članakMensur Ajdarpašić sprema haos u rijalitiju. Sve osvanulo na društvene mreže. Pripremite se za spektakl (FOTO)