Zbog novih sojeva virusa! Evropske granice se ponovo zatvaraju!

Granica između Njemačke i Luksemburga jedna je od rijetkih nacionalnih granica u Evropskoj uniji koja je, uprkos aktuelnoj situaciji, još uvijek potpuno otvorena, a većina država članica EU spustila je granične rampe, barem virtuelno koje strogim propisima o karantinu i formalnostima prilikom ulaska plaše one koji putuju – ili u potpunosti zabranjuju prelazak granice u slučajevima koji nisu hitni.

DW piše da je u januaru Vlada u Parizu odlučila da dozvoli ulazak u Francusku građanima iz zemalja EU samo s negativnim testom na virus korona, kao i da trenutno nema većih protesta zbog novih propisa u francusko-njemačkom pograničnom području.

Nasuprot tome, situacija u južnoj Njemačkoj mnogo je napetija – Austrija je odavno ukočila turistička putovanja u zemlju nametanjem desetodnevnog karantina, a oni koji se uprkos tome odluče za putovanje, moraju da imaju negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.

Svi koji ulaze u Austriju moraju elektronski da se registruju još prije putovanja, a i da imaju potvrdu o registraciji i ti propisi primjenjuju se čak i za malogranični saobraćaj. Kako se navodi, i njemačka strana nedavno je u dobroj mjeri proširila kontrole.

Za bavarsku stranu potpuno zatvaranje granica više nije tabu – generalni sekretar CSU, vladajuće stranke u toj njemačkoj pokrajini, opisao je taj korak kao “posljednju mjeru”, a premijer Bavarske Markus Zeder takođe je na račun susjedne Austrije uputio neobično žestoke kritike rekavši da je diskutabilno to što Austrija uvodi opsežno popuštanje mjera, iako je “tamo incidencija znatno veća nego u Bavarskoj”.

Zeder nije isključio ni zatvaranje granice sa Češkom, ukoliko ta zemlja ne bude u stanju da hitno pooštri mjere. Dodaje se da ne pokušava samo Njemačka da strogom graničnom kontrolom sačuva uspjeh u borbi protiv pandemije – Danska, koja sada ima nedjeljnu incidenciju od oko 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, proglasila je čitav svijet za područje visokog rizika, a ulazak turista u tu zemlju potpuno je zabranjen.

Čak ni oni koji u Danskoj posjeduju brodove ili kuće za odmor ne mogu da uđu u zemlju, a postoje izuzeci samo za one koji rade u pograničnim područjima, ali i oni moraju da imaju negativan test.

Iako šefovi država i vlada Evropske unije na onlajn-samitima nastoje da se usaglase uvezi sa zajedničkim uredbama, pravila za ulazak razlikuju se praktično u svakoj zemlji Unije. Sa stanovišta strategije #Nocovid o kojoj se raspravlja u Njemačkoj, koordinacija bi bila neophodna, u suprotnom, tom planu nedostaje važna osnova.

“No covid” je inicijativa u Njemačkoj kojom se želi da se sedmodnevna incidencija spusti ispod deset, pa da se tek onda mjere popuste, međutim, do sada partneri unutar EU nisu uspjeli da se dogovore ni o jedinstvenoj strategiji testiranja.

Bilo da je riječ o Njemačkoj, Francuskoj, Austriji ili Danskoj – sve vlade u Evropi nastoje da smanje kretanje stanovništva kako bi usporile širenje virusa, a granične kontrole trebalo bi da funkcionišu u skladu s tom logikom. /bh-index.info/

Ostavite komentar