(VIDEO) Zagreb / Suludi video kruži mrežama: Dostavljač juri romobilom nevjerovatnom brzinom

Društvenim mrežama širi se snimak vožnje električnim romobilom po zagrebačkoj Slavonskoj aveniji.

Video je prvo objavila Facebook stranica Croatia Dashcam, a snimila ga je kamera iz vozila nekog od ostalih sudionika u prometu.

Sve se odigralo 7. februara oko 14.50 sati. Na snimku se vidi i brzina kojom se kreće vozilo iz kojeg je snimano. Zahvaljujući tome moglo se procijeniti da romobil juri između 60 i 70 kilometara na sat.

 Vozač romobila okrenut je leđima, ali se vidi da na leđima nosi torbu dostavljača servisa Glovo.

Saobraćajni stručnjak Željko Marušić ovaj slučaj smatra duboko problematičnim.

“Vozača bi trebalo poslati na psihotest. Ovo je sumanuto, prelazi sve norme ponašanja u prometu”, rekao je Marušić za Telegram.

Istakao je i da električni romobili ne smiju prometovati po cesti već trebaju ići stazama za bicikle ili trotoaru, i to ne smije prelaziti brzinu od 25 kilometara na sat.

Kako je izgledalo, pogledajte u videu.

Marušić je istakao i da je romobil, imajući u vidu ovu brzinu, mogao ubiti pješaka da je slučajno pješak naišao i ovaj ga udario.

Glovo je u odgovoru za ovaj portal naveo da im je važna sigurnost dostavljača i ostalih učesnika u prometu, ali nisu ponudili konkretan osvrt na ovaj slučaj.

Naveli su, između ostalog, i da sedmično “gloverima” šalju podsjetnik koliko je važno pridržavati se zakonskih pravila te ih pozivaju da to i čine. /Izvor: radiosarajevo.ba/

 

Ostavite komentar