Naslovnica Zanimljivosti DONIJETA IZUZETNO BITNA ODLUKA Najniža plaća mora biti iznad praga siromaštva

DONIJETA IZUZETNO BITNA ODLUKA Najniža plaća mora biti iznad praga siromaštva

117
0

DONIJETA IZUZETNO BITNA ODLUKA Najniža plaća mora biti iznad praga siromaštva

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o prikladnim minimalnim primanjima prema kojoj bi iznos najniže plaće uvijek trebao da bude iznad praga siromaštva, javlja Srna.

Evropski parlament ocijeno je da je rezolucija koja je usvojena na prijedlog Evropske komisije predstavlja važan korak ka osiguravanju toga da svi mogu da žive od svog rada i budu dio života društva, saopćeno je na zvaničnoj internet stranici EU.

Poslanici su poručili da poslodavci ne bi trebali da od minimalnih plata odbijaju troškove rada, kao što su smještaj, uniforme, alat, oprema za ličnu zaštitu i druga oprema.

U saopćenju se navodi da je direktiva o uravnoteženosti ključna za borbu protiv siromaštva i nejednakosti.

Jedno od važnih pitanja za poslanike jeste i borba protiv razlika u primanjima muškaraca i žena. Oni su napomenuli da su žene izloženije riziku od siromaštva i isključivanja iz društva nego muškarci.

Prijedlog Komisije podržalo je 365 poslanika, 118 je bilo protiv, uz 208 suzdržanih. (Novi.ba/Agencije)

Prethodni članakHIT VIDEO IZ BiH, ASIM I SALKO MIJENJAJU GUMU NA FIĆI: Genijalno, cijeli Internet plače od smijeha (VIDEO)
Sljedeći članakNJEMAČKA DONIJELA ODLUKU – PRODUŽAVA SE ZAKLJUČAVANJE: Oglasila se Angela Merkel, evo dokad je ova odluka na snazi!