Naslovnica Zanimljivosti U Hrvatskoj se “otvorilo” tlo, rascjep je dug čak 150 metara!

U Hrvatskoj se “otvorilo” tlo, rascjep je dug čak 150 metara!

143
0

U Hrvatskoj se “otvorilo” tlo, rascjep je dug čak 150 metara!

Rascjep u zemlji, dugačak 150 metara, pojavio je kod Sisku poslije razornog zemljotresa koji je krajem decembra pogodio Hrvatsku.

Na polju gdje se pojavio veliki rascjep ima ih još 20. Za sada nema opasnosti za ljude, ali je pitanje da li mehanizacija može nastaviti s poslom u poljoprivredi, navodi RTL.

Ministarstvo poljoprivrede vrši ispitivanja, a državni sekretar Tugomir Majdak rekao je da će se ispitivanjem površinskog sloja doći do rješenja za saniranje.

“Grupa geologa ispituje samo nosivost ovog tla, da li je došlo do nekog procesa, slično kao u Mečenčanima, ali ovdje nije opasno s obzirom na krški reljef u podzemlju. S druge strane, moramo ustanoviti da li je došlo do izbijanja toksičnih čestica na površinu zemljišta, odnosno, ima li pojave teških metala”, naveo je Majdak.

On je dodao da slijede pedološka istraživanja da bi poljoprivrednici mogli da za mjesec dana započnu uobičajene radove. /fokus.ba/

Prethodni članakVozači se mole za oprez u saobraćaju! Veliko nevrijeme u regionu. Snimci s glavnih cesta mnoge bacili u brige!
Sljedeći članakNjemačka policija dobila dojavu zbog jake buke, kada su stigli ostali u čudu!