DVIJE NOVE ODLUKE! Održana sjednica Kriznog štaba, evo šta je odlučeno

Goran Čerkez, prim dr. pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, nakon sjednice Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva rekao je da su donesene dvije nove mjere.

“Odlučili smo da dozvolimo posjete staračkim domovima. To je bitna stvar. Čuvali smo ih do sada jer smo mislili da je situacija bila kritična. Napravit će plan posjeta i omogućiti osobama koje borave tu posjete, to je bitno za njihovo mentalno zdravlje i za porodice”, rekao je Čerkez.

“Donijeli smo odluku, preformulisali smo je, a to je da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, ali ne mogu drugačije mjere donositi. To je bitno. Moramo imati harmonizaciju. Svi zavisimo jedni od drugih. Situacija iz jednog kantona se može prenijeti na drugi”, kazao je Čerkez.

Na sjednici Kriznog štaba se razgovaralo i o vraćanju publike na fudbalske stadione.

“Mi smo jesenas bili spremni dati saglasnost da se igra liga, no tada RS nije bila spremna na tu mjeru, pa je izostalo vraćanje publike. U narednih 15 dana ćemo učiniti sve, obaviti razgovore s kolegama iz RS-a i Nogometnog saveza BiH i ako bude epidemiološka situacija adekvatna, razmišljat ćemo i toj mjeri. Svi žele povratak na stadione, ali rizici su i dalje veliki“, kazao je.

Čerkez je upozorio na kršenje mjera što vodi ka povećanju broja zaraženih.

“Malo su nas zavarali brojevi koji su bili u padu. Vidimo veliki broj osoba koji se ne pridržava mjera. Sve inspekcije i MUP-ovi moraju reagovati i moramo maksimalno u narednom vremenu biti oprezni da ne bi došli u situaciju da kada nam dođe lijepo vrijeme moramo sjediti u kućama“, poručio je te podsjetio na rizik jer stanovnici susjednih zemalja. /Izvor: novi.ba/

Ostavite komentar